"Veel jonge huwelijken stranden door gebrekkige huwelijksvoorbereiding"

Dagelijks leven13 september 2018 TripleCord
Jan-Willem en Joke Grievink

“Het aantal echtscheidingen bij jonge stellen groeit. In heel Nederland is het zo dat vier op de tien huwelijken stranden. Bij christenen is dat in feite niet anders,” constateren Jan-Willem en Joke Grievink, 43 jaar getrouwd en de oprichters van de TripleCord huwelijksconferenties. Zij blikken vooruit op hun komende conferentie.

“Het grootste deel van die echtscheidingen is bij huwelijken die nog geen 15 jaar bestaan,” vervolgt het echtpaar. Beide zijn ook nauw betrokken bij Vrij Zijn. “En de zogenaamde ‘nieuwe liefde’ wordt genoemd als de belangrijkste oorzaak van de echtscheidingen. Onze indruk is dat veel van die echtscheidingen voorkomen hadden kunnen worden wanneer er een gedegen huwelijksvoorbereiding zou zijn geweest. In een goede huwelijksvoorbereiding leer je bij elkaar dat er veel meer is dan liefdesgevoelens, gezamenlijke interesses en gedeelde waarden.”

Wat ontbreekt er aan de voorbereidingen bij een huwelijk?
“We zien bij heel veel jonge stelletjes dat een gedegen huwelijksvoorbereiding er al snel bij in schiet. En áls er wel iets aan voorbereiding gebeurt, dan zien wij dat dan toch vaak twee dingen vergeten worden: Opruimen en losmaken. 1. Het letterlijk en figuurlijk opruimen van je verleden. Schoon schip maken met dingen waarmee je hebt geworsteld (bijvoorbeeld porno) en waarmee je onbedoeld je huwelijk gaat besmetten. 2. Het loskomen van je ouders. Niet alleen letterlijk regelen dat je ouders zich niet meer bemoeien met jullie huwelijk, maar ook nagaan op welke manier de gewoontes van het ouderlijk huis jouw stijl van leven zó hebben beïnvloed dat er bepaalde familiegewoontes in je huwelijk sluipen die de ander verstikken. En dat zijn dan maar twee van de zeven grote onderwerpen die we bij TripleCord aan de orde stellen en waarvan wij vinden dat die in een goede huwelijksvoorbereiding zouden moeten plaatsvinden.”

"Onze indruk is dat veel van die echtscheidingen voorkomen hadden kunnen worden wanneer er een gedegen huwelijksvoorbereiding zou zijn geweest."

Is liefde voor elkaar dan niet genoeg?
“Heel veel huwelijken starten inderdaad op basis van het zeker weten dat ze van elkaar houden. Dat klinkt mooi, maar we zien dat zelfs dat vaak nogal ‘romantisch is ingekleurd’ (het moet vooral goed voelen). Daarna wordt er ook wel nagedacht over gezamenlijke waarden zoals de vraag of we over de belangrijke dingen van het leven hetzelfde denken. En vervolgens worden er allerlei praktische zaken op elkaar afgestemd. Over wonen, inkomen, kinderwensen, tijdsbesteding enzovoort. Maar voorbereiding op een huwelijk is veel meer dan dat.”

Dan zou eerst samenwonen dus een mooie verkenningsoptie zijn, toch?
“Inderdaad wordt samenwonen gebruikt als een manier om uit te vinden of een stel wel bij elkaar past. Maar daarbij wordt vergeten dat er met dat samenwonen iets heel gevaarlijks gebeurt. Want wel of niet samenwonen is niet zomaar alleen iets theologisch (“mag het nu wel of niet van de kerk of volgens de Bijbel”), het is iets geestelijks. Je wordt één vlees buiten de veilige (geestelijke) verbondskaders die God heeft gegeven aan het huwelijksverbond. Elkaar leren kennen moet je juist doen vóór de seks uit, voor het één vlees worden. Natuurlijk is daar veel meer over te zeggen dan ik in het kader van dit artikel gaan aangeven. Er is een prachtig boekje over van Wilkin van der Kamp.”

Waarom leggen jullie zo de nadruk op een huwelijksverbond?
“Samenwonen heeft per definitie iets van een contract. God heeft voor het huwelijk geen contract maar een verbond bedacht. Dat staat haaks op dat contractdenken dat de laatste 40 jaar in de Westerse samenleving in het huwelijksprotocol is binnengeslopen. Niet alleen in het woord ‘samenlevingscontract’, maar zelfs in veel christelijke huwelijken zit datzelfde denken. Een contract gaat uit van rechten en plichten. Als het niet aan de verwachtingen voldoet, dan stop je. Want als je in een afspraak niet levert dan is het contract nietig. Concreet: als je niets meer voor de ander voelt en als de ander dus niet meer ‘levert’ wat jij verwacht, dan mag dat contract toch verbroken worden? God heeft het huwelijk niet als een contract bedoeld, maar als een verbond. En in een verbond staat het woord ‘trouw’ centraal.”

"Samenwonen heeft per definitie iets van een contract. God heeft voor het huwelijk geen contract maar een verbond bedacht."

Heeft het groeiende aantal echtscheidingen daar ook mee te maken?
“Het gevaar is dat we in algemeenheden een te gemakkelijk antwoord geven. Aan elke scheiding zit een uniek (vaak pijnlijk) verhaal. Maar zelfs seculiere hoogleraren leren ons nu dat we in ons land wel heel erg gemakkelijk uit elkaar gaan. Ze zien dat als een groot probleem voor de samenleving en voor de kinderen. Dat komt omdat we in het Westen, ook bij christenen, ons laten leiden door ons gevoel. Het gevoel moet goed zijn. Als we niets meer voelen, dan is Leiden in last. Dan gaan we ermee stoppen. Maar in de Bijbel is liefde niet primair een gevoel. Liefde is een keuze en een werkwoord. Het woord ‘trouw’ is immers ook zo’n werkwoord. Dat vergt oefening, dat kost iets (alles) van jezelf.

Trouwen doe je ook niet alleen met je gevoel. En zeker niet met een romantisch gevoel.
Een Indiase predikant vertelde me een paar jaar geleden dit: 'Jullie in het Westen trouwen met de vrouw van wie je houdt; wij houden van de vrouw met wie we getrouwd zijn.'
Er zit iets moois in zijn woorden. Een mens heeft verstand, wil en gevoel. Alle drie spelen een grote rol in een huwelijk. En alle drie – ook het willen – moet je leren te onderwerpen aan God. Als het gevoel dan eens even weg is, dan heb je altijd nog de twee andere ankers over.”

Heeft dat met de naam van jullie organisatie te maken?
“Nee, TripleCord is afgeleid uit Prediker 4:12. Het drievoudig snoer gaat wat ons betreft over God zelf. Je sluit namelijk niet alleen een huwelijksverbond met elkaar. Je trouwt met de keuze om God als deelnemer in je huwelijk de regie te geven. Daarom heten wij ‘TripleCord’. Wij geloven dat de Heilige Geest dat drievoudig snoer in het christelijk huwelijk compleet maakt. Hij is Degene die het huwelijk wil leiden. Dat doet Hij door het Woord (een lamp voor onze voet en een licht op ons pad) en door de zachte influisteringen via ons hart en geweten. Hij vernieuwt ons denken van dag tot dag.”

"Het is Gods grootste wens dat een huwelijk (weer) een etalage is van de liefde en glorie van Hemzelf."

Jullie leggen dus de nadruk op de Heilige Geest?
“Dat klopt. De Heilige Geest is de Geest van de Waarheid. Die schijnt ook in de verborgen hoekjes van je leven. Dat doet hij met genade. Vol liefde wil Hij ons helpen op te ruimen en te groeien. Wat wij heel erg op ons hart hebben is dat echtparen leren (her-) ontdekken wat de kracht van Gods Geest is in een huwelijk. Nogal wat christelijke huwelijken zijn zich amper bewust wat een geweldige ‘Trooster’ we hebben. Dat is waarom TripleCord er is. Het is ontstaan vanuit herstel en voortgezet door Vrij Zijn en in 2017 hebben wij de bediening overgenomen. Maar we hadden al geleerd hoe belangrijk het is om dingen uit je leven op te ruimen. En nogmaals: dat is een liefdevol proces. Het is Gods grootste wens dat een huwelijk (weer) een etalage is van de liefde en glorie van Hemzelf. En de duivel is er alles aan gelegen om huwelijken kapot te maken of lauw te laten blijven. Want dan is er niets van God te zien in dat huwelijk en dan heeft hij zijn zin.”

Dus je kunt een huwelijk zonder die voorbereiding nog repareren?
“Vanzelfsprekend. Jezus is Heiland, de héélmaker. God is een God van genadige vergeving en herstel. We hebben al zoveel voorbeelden gezien. Gescheiden echtparen die weer met elkaar zijn getrouwd. Overspelsituaties die volledig hersteld zijn. Maar niet alleen die grote onderwerpen. Ook beginnende huwelijken krijgen in onze conferenties en weekenden een veel completer beeld van wat God kan en wil doen. Of huwelijken die een beetje in de woestijn van hun leven lijken te zitten komen weer tot leven. Wij gelóven heel erg in de verborgen kracht die God in een compleet Bijbels huwelijk gelegd heeft.”

Kennen jullie dat ook zelf?
“Jazeker, wij hebben zelf gemerkt hoe ongelooflijk rijk het is wanneer we als echtpaar God de kans geven om ‘Heer’ te zijn in ons huwelijk. En dat doet Hij door Zijn Geest. Ik (Jan-Willem) heb 13 jaar geleden pas ontdekt hoe belangrijk het is om mijn verleden op te ruimen op die beide eerste punten die ik in het begin als de ‘meest vergeten onderwerpen’ noemde. Ik moest dat naar Joke belijden. Het heeft ons huwelijk op een nieuw spoor gezet. Maar het gaat niet alleen om opruimen. Zelfs al zou er niets te hoeven worden opgeruimd, dan nog is de complete Bijbelse kijk op discipelschap in het dagelijks leven van je huwelijk een enorme verrijking. En ook een impuls om je gezin te bouwen.”

Klik hier voor meer informatie over de TripleCord huwelijksconferenties en –weekenden. De eerste conferentiedag is op zaterdag 29 september in Zoetermeer.

Praatmee

Beluister onze podcast

#323 Patrick & Jeffrey over het CGK-convent, christelijke PVV-stemmers en vergeving
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Bijbel
God

Refoweb-vragensteller: waarom wordt de antichrist 'zoon des verderfs' genoemd?

'De antichrist wordt in de Bijbel “zoon des verderfs” genoemd. Judas is de enige in de bijbel die deze naam ook kreeg. Zit daar een specifieke betekenis achter?', aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl. 'De Heere spreekt over Zijn

dominee J. C. de Groot
Video

Terugkijken: ds. De Groot over een bevrijdende ontmoeting met Jezus

‘Waar Jezus is, gebeurt er altijd wat,’ zei dominee J. C. de Groot tijdens een toerustingsavond van Geloofstoerusting in Rijssen. Hij sprak over de geschiedenis van Lukas 13:10-17 en hoe die God ook vandaag dezelfde is. Bekijk de lezing van ds. De Gr

Jaap Bönker
Verdieping

De Bijbel is een agrarisch boek

De Bijbel is voor een groot deel geschreven als een agrarisch boek. Er staan in verschillende gedeelten veel passages over zaken die voor de toenmalige mensen heel herkenbaar waren. In onze samenleving (met name in de steden) is het agrarisch begrip

Saati
Nieuws

Twee jaar celstraf voor christelijke vrouw in Iran nadat ze zich liet dopen

Laleh Saati, een christelijke vrouw uit Iran, is veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf. Ook krijgt ze een reisverbod van twee jaar. Dat hebben bronnen in Iran gemeld. De Iraanse autoriteiten beschuldigen Saati (45) ervan de nationale veiligheid i

vervolging nigeria
Nieuws

Christelijke moeder en baby vermoord bij nieuwe reeks islamitische aanvallen in Nigeria

In de staat Plateau in Nigeria zijn in de afgelopen twee weken meer dan 30 christenen om het leven gekomen bij aanvallen door islamitische Fulani-strijders, waaronder een jonge moeder en haar baby. De incidenten vonden plaats in het overwegend christ

Bobby Schuller
Nieuws

Komende zondag is Bobby Schuller te gast in Hour of Power

Komende zondag is de Amerikaanse televisiepredikant Bobby Schuller te zien in Hour of Power. Samen met presentator Jan van den Bosch blikken de twee terug op het 25-jarig bestaan van Hour of Power op de Nederlandse televisie. Hour of Power viert deze

André en Jacolien
Video

Jacolien gaf haar nier aan haar man André zodat ze samen weer in Gods koninkrijk kunnen dienen

André en Jacolien Stam dienen al enkele jaren vol passie in Gods koninkrijk, maar in de afgelopen maanden bleek André nog maar weinig energie te hebben. Dit bleek aan zijn nier te liggen. Zijn vrouw Jacolien besloot daarop een nier aan haar man af te

bidden
Boekfragment

De gave van ‘het onderscheiden van geesten’: wat staat ons te doen?

De apostel Paulus somt in 1 Korintiërs 12:10 enkele gaven van de Geest op. Hij doet dat paarsgewijs. Eén paar betreft ‘profetie’ en ‘het onderscheiden van geesten’. Gezien de parallel met het volgende paar, ‘spreken in (vreemde) talen’ en ‘uitleggen

Meerartikelen

Arie-Jan Mulder
Column

Waarom droefheid en treurnis tijdens het avondmaal ongepast is

In eerdere afleveringen van deze columnreeks over onze ontdekking van het avondmaal hebben we gezien wat Jezus voor ogen stond bij de instelling van het avondmaal. Hij verwees daarbij naar vier wezenlijke Bijbelse elementen, die in de geschiedenis va

Marc de Vries
Video

Kersverse SGP-senator getuigt in maidenspeech van zijn geloof

"Wat is de zekerheid die je overhoudt als zelfs de vier muren van je huis niet overeind blijven staan? En uiteraard was zijn antwoord daarop: ‘Gods trouw en liefde'", aldus Marc de Vries. De Vries hield deze week zijn maidenspeech als kersverse SGP-s

Ds. G. van Zanden
Video

Ds. Van Zanden over kerkelijke verdeeldheid: "Uiteindelijk is er maar één Heiland en één kerk"

"Wat hebben wij dan nog veel te leren met al onze kerkelijke verschillen, meningsverschillen, liggingsverschillen en weet ik wat allemaal nog meer voor verschillen. Er is maar één kerk: de algemene christelijke kerk. Evengoed als dat er maar één Zali

Joe Biden
Nieuws

Amerikaanse president maakt kruisteken tijdens pro-abortusbijeenkomst: 'Godslasterlijk'

Godslasterlijk, verachtelijk en walgelijk: zo wordt het optreden van de Amerikaanse president Joe Biden tijdens een recente pro-abortusbijeenkomst in Florida genoemd. The Christian Post meldt dat de Amerikaanse president namelijk tijdens de bijeenkom

Navalny
Nieuws

Russische priester geschorst vanwege herdenkingsdienst voor Navalny

Een Russische priester is voor drie jaar geschorst. Aanleiding is de door het patriarchaat in Moskou georganiseerde herdenkingsdienst voor de in februari overleden oppositieleider Alexei Navalny. Dat maakt Religion News Service bekend. Priester Dmitr

synode
Nieuws

PKN geeft preekbevoegdheid voor kerkelijk werkers in vacante gemeenten

In haar vergadering van 20 april heeft de synode van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) besloten dat kerkelijk werkers - in een nieuwe categorie - predikantsbevoegdheid kunnen ontvangen, namelijk in vacante gemeenten. Dit betreft een tijdelijke

kerk san francisco
Nieuws

Man (25) steekt kerkganger bij dienst in San Francisco

In San Francisco is een kerkganger neergestoken. Voorafgaand aan het incident zette het slachtoffer de dader uit de kerk, nadat hij de orde verstoorde. De aanval vond plaats terwijl aartsbisschop Salvatore in dezelfde kerk een dienst leidde. Dat meld

aanval bisschop
Nieuws

Australische politie arresteert zeven geradicaliseerde tieners na terreuraanval op bisschop

Naar aanleiding van het strafrechtelijke onderzoek dat is geopend naar de islamitische terroristische aanval op een bisschop, heeft de Australische politie zeven tieners gearresteerd. Ze worden verdacht van het aanhangen van een gewelddadige extremis

Louisa
Video

Video: Louisa vond zichzelf niet knap genoeg en stopte met eten

Louisa (16) kreeg op haar dertiende anorexia. Het begon met minder eten en meer bewegen, maar een paar maanden later lag ze in het ziekenhuis. In een videoserie over verslavingen gaat BasiC in gesprek met jongeren die te maken hebben gehad met versla

Gereformeerde Gemeente in Nederland te IJsselmuiden
Nieuws

GGiN IJsselmuiden hoopt voor zeventiende keer op komst ds. J. Roos

Sinds haar oprichting in 1979 is de Gereformeerde Gemeente in Nederland te IJsselmuiden op zoek naar een eigen dominee. Recent heeft de kerkelijke gemeente voor de zeventiende keer een beroep uitgebracht op ds. J. Roos (Barneveld). Roos werd eerder d

Jan van Luik
Video

IZB sluit zich aan bij gebedsinitiatief Thy Kingdom Come

Op initiatief van de Anglicaanse Kerk worden christenen sinds 2016 wereldwijd opgeroepen om tussen Hemelvaart en Pinksteren te bidden om de komst van Gods koninkrijk. Bij dit initiatief, dat 'Thy Kingdom Come' heet, sluiten veel kerken en christelijk

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp stelt dat mensen mede door hel- en vermoedenispreken de kerk verlaten

"Natuurlijk kan een hel- en vermoedenispreek mensen tot God brengen, maar ik ben er niet zeker van dat deze manier van getuigen in de postmoderne wereld nog werkt. De kans is groot dat mede door deze manier van preken veel mensen de kerk de rug hebbe