Azie overstroming

Nieuws

11 september 2018 door People International Nederland

People International Nederland: 30 jaar zending in Centraal-Azië

Historisch gezien zijn Centraal-Aziaten moslim sinds de islam aan hen werd geïntroduceerd in de 8e eeuw. Na de Russische revolutie van 1917 werden de Centraal-Aziatische steppen deel van de Unie van Sovjetrepublieken. Ruim zeventig jaar later, na de mislukte staatsgreep in Moskou (1991), werden Kazachstan, Oezbekistan, Kirgizië, Turkmenistan, Azerbeidzjan en Tadzjikistan onafhankelijk. Als we kijken naar de zendingsgeschiedenis in dit gebied, kunnen we zeggen dat vóór 1991 eeuwenlang geen zending plaatsvond in Centraal-Azië. De onafhankelijkheid opende een geestelijke deur.

In eerste instantie trokken er in de jaren ’90 Koreaanse zendelingen naar Centraal-Azië. Zij richtten hun zendingswerk voornamelijk op Koreanen en Russen. Er was weinig zending onder de inheemse Perzische en Turkse volken. In die tijd werden de eerste werkers van People International uitgezonden, zij richtten zich specifiek op evangelisatie en gemeentestichting onder de Centraal-Aziaten.

In die jaren groeide het aantal christenen in Centraal-Azië snel. In Oezbekistan bijvoorbeeld groeide de kerk in korte tijd van enkele tientallen tot twintigduizend gelovigen. Door de toenemende vervolging en economische crises nam het aantal christenen echter weer af. Op dit moment zijn er naar schatting zesduizend Oezbeekse christenen in Oezbekistan. In Kazachstan groeide het handje vol Kazachse christenen naar zo’n vijftienduizend in 2010, voordat de groei afnam. In de andere landen zien we vergelijkbare trends: groei in de jaren ’90 en daarna stagnatie of terugval door de vervolging en druk. Toch komen er nog steeds mensen tot geloof. Naar schatting is de Afghaanse kerk in de afgelopen dertig jaar gegroeid van hooguit enkele tientallen tot enkele honderden christenen. Het aantal Turkmeense christenen in Turkmenistan wordt op dit moment geschat op vijftienhonderd, het aantal Turkse christenen in Turkije op zo’n vierduizend. Het gaat misschien langzaam, maar er is groei!

Dertig jaar zending in Centraal-Azië: door Gods genade en de onbaatzuchtige inzet van zendelingen zijn duizenden Centraal-Aziaten tot geloof gekomen en zijn er gemeenten ontstaan. People International Nederland heeft daarin een bescheiden rol mogen spelen door de enorme inzet van de veldwerkers en het kantoorteam. Toch zijn er nog steeds tientallen totaal onbereikte bevolkingsgroepen. Het Koninkrijk van God groeit in Centraal-Azië, maar het werk is nog niet gedaan! Zoals een zendeling eens schreef: De Zijderoute is de komende jaren nog steeds de Zendingsroute!

Lees hier meer over het werk van People International Nederland.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher