raket Hamas

Nieuws

10 september 2018 door CGI Holland

‘ICC moet Hamas kopstuk vervolgen voor misdaden tegen de menselijkheid’

Het Jerusalem Institute of Justice (JIJ) vraagt de aanklager bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag om een volledig onderzoek in te stellen naar schendingen van de mensenrechten door de Palestijnse terreurbeweging Hamas. Advocaat Uri Morad zal tijdens een gesprek op donderdag 13 september 2018 namens het JIJ erop aandringen de rol van met name Hamas leider Ismail Haniya onder de loep te nemen.

De aanklager heeft op 16 januari 2015 een vooronderzoek ingesteld naar de situatie in de Palestijnse gebieden. Doel daarvan is om te bepalen of een volledig onderzoek naar misdaden tegen de menselijkheid op zijn plaats is. Het JIJ zal tijdens het gesprek op 13 september uitleggen waarom zo’n volledig onderzoek nodig is.

Ook zal het JIJ aandringen op een strafzaak tegen Hamas-leider Haniya. Het JIJ benadrukt de rol die deze leider speelt binnen de Palestijnse gebieden. Met name twee misdaden spelen hierbij een rol.

Ten eerste is dat de militaire inzet van kinderen onder 15 jaar, wat strijdig is met het internationale Verdrag van de Rechten van het Kind. Hamas traint kinderen in speciale kampen en leidt ze op tot zelfmoordterroristen. Via de media wordt kinderen ‘de glorie van het martelaarschap’ bijgebracht en ook wordt hen geleerd te ‘schieten op Joden’.

Het tweede punt richt zich op het inzetten van burgers (onder wie kinderen) als schild voor militaire bescherming, waarbij kinderen bewust in levensgevaar worden gebracht door hun eigen leiders.

Hamas kopstuk Ismail Haniya speelt een belangrijke rol in deze misdaden. Het eigen rechtssysteem in de Gazastrook heeft deze misdaden niet kunnen voorkomen. Kinderen in Gaza groeien op in een wereld vol geweld en dood waardoor ze geen normale toekomst hebben.

Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag is opgericht om personen te berechten die verantwoordelijk zijn voor de ergste misdaden. Het JIJ is van mening dat bovengenoemde zaken aantonen dat zo’n onderzoek naar Hamas en leider Haniya gerechtvaardigd is.

Het Jerusalem Institute of Justice is in 2004 opgericht om mensenrechten te bevorderen in Israël en het hele Midden-Oosten. Het JIJ komt op voor slachtoffers van prostitutie en mensenhandel, voor christelijke minderheden in Israël en stelt mensenrechtenschendingen in de Palestijnse gebieden aan de kaak. Stichting Comité Gemeentehulp Israël zal advocaat Uri Morad tijdens het bezoek aan Den Haag begeleiden.

Reacties

H
Ik denk dat er bij de diverse onderdelen van de VN (en elders) teveel antisemitisme is om dit soort initiatieven op gang te krijgen, laat staan succesvol af te sluiten.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify