Ds. A. J. Mensink

God

10 september 2018 door Jeffrey Schipper

Ds. A. J. Mensink: "Een volgende kerkscheuring overleef ik theologisch niet"

"Ik raakte geestelijk in een diepe crisis: hoe kan God toelaten dat van een bloeiende boom zo’n grote tak afscheurt?," vertelt ds. A. J. Mensink. In het Friesch Dagblad spreekt de hervormde predikant openlijk over een pijnlijke kerkscheuring. In 2004 ontstond na een fusie de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Bezwaarde hervormden gingen niet mee en gingen verder als Hersteld Hervormde Kerk (HHK). 

Op het moment van de scheuring was de dominee actief in de hervormde gemeente van het Veluwse Emst. Mensink: "Onder het preken voelde ik soms hoe de Heilige Geest Zich terugtrok, hoe het verkondigde Woord krachteloos werd gemaakt door de dreiging van een breuk. Ook psychisch knakte het me, ik voelde me weerloos. Drie jaar geleden heb ik bij een dreigende burn-out opnieuw de sporen onder ogen gezien die deze scheuring geestelijk en ambtelijk in mijn ziel getrokken heeft."

Desondanks ziet de voorzitter van de Geformeerde Bond dat de kerkscheuring ook tot goede dingen heeft geleid. "Omdat er maar één God is, is er ook maar één geloof: het katholieke, christelijke geloof. Dat wordt door de kerk van alle tijden en alle plaatsen beleden. Dat geloof verandert ook niet, omdat God Zelf niet verandert. Al wie in deze wereld dit geloof belijdt, is deel van die ene kerk."

Mensink vervolgt: "Het besef van katholiciteit overstijgt tradities en helpt me om in de breedte van de kerk te staan." Dit besef zou volgens hem toekomstige kerkscheuringen kunnen voorkomen. "Een volgende kerkscheuring overleef ik theologisch niet."

Lees hier het volledige artikel in het Friesch Dagblad.

Lees ook: "Soms voelden we ons superieur binnen de reformatorische gezindte" en HHK-broeders: "Christenen uit PKN en HHK hebben elkaar nodig".

Reacties

1 Corinthiërs 11:19 Want scheuringen moeten er wel onder u zijn, zal het blijken, wie onder u de toets kunnen doorstaan.We werden er al voor gewaarschuwd. Het hoort er helaas gewoon bij.
REAGEER
H
Beste Mensen, die kerk van alle tijden is de Roomskatholieke kerk, welke reeds in Babylon opgang deed gelden met hun beelden en Semiramis (Maria) moeder van de hemel en Tammuz welke in die tijd al aanbeden werd. Lees Jesaja er op na en het heidendom is volop gaande. Er is geen kerk van alle tijden in mijn optiek als evangelisch Christen, die JEZUS de Christus als Verlosser en Zaligmakersloot ziet. Wij moeten meer Christo-centrisch gaan denken en leven ipv Theo-centrisch, omdat we hiermee de Wereldkerk zouden voeden. Sjaloom!
REAGEER
A
Hr. Mensink haalt oorzaak en gevolg door elkaar......

Gods Heilige Geest van Volle Waarheid komt in de duisternis als lichtende oorzaak zoals Jezus kwam op aarde, maar de wereld heeft het niet begrepen met gevolg scheuring.

De mensen maken de scheuring ten goede of ten kwade.

Bekering tot God en Zijn Genade.

Shalom
REAGEER
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify