Piet Vergunst

Dagelijks leven

10 september 2018 door Piet Vergunst, De Waarheidsvriend

Zonde brengt scheiding tussen mensen die elkaar liefhebben

"De foto brengt het grootste deel van drie mensenlevens in beeld: een 89-jarige Noord-Koreaanse vrouw ontmoette haar drie jaar jongere zus en haar 75-jarige broer uit Zuid-Korea. Sinds zeventig jaar leven beide landen gescheiden," schrijft Piet Vergunst in De Waarheidsvriend.

De Waarheidsvriend is het huisorgaan van de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk in Nederland.

"In de vorige eeuw was Korea decennialang door Japan geannexeerd. Het maakte dat na de Japanse nederlaag in de Tweede Wereldoorlog het bewind in Korea verdeeld werd tussen de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten. Sinds 1948 zijn er twee onafhankelijke staten. Beter gezegd: twee tegengestelde culturen, twee wijzen van leven. Naast de Noord-Koreaanse dictatuur met zijn centraal-geleide economie (én zijn hongersnood…) is Zuid-Korea een modern, democratisch land."

Na vijftig jaar
Niemand kan voorzien hoe hermetisch de scheiding tussen twee landen kan worden, als besloten wordt tot het vormen van twee verschillende staten. Politieke ontwikkelingen hebben op diverse plaatsen in de wereld uiterst ingrijpende gevolgen voor het gewone dagelijkse gezinsleven. Dat was zo voor de Noord-Koreaanse Cho Sun-do, die twee weken geleden bij wijze van gunst haar broer en zus mocht ontmoeten. Wat vertel je als 89-jarige aan gezinsleden die je een halve eeuw niet sprak of zag? Het meeste zeg je zonder woorden, in een omhelzing, door een blik in de ogen, zeg je met tranen.

Het meeste zeg je zonder woorden, in een omhelzing, door een blik in de ogen.

Hoe machteloos moet je je voelen als je leven grotendeels voorbij is en je hebt vooral gescheiden geleefd van mensen die je zeer lief zijn. Verdriet zal die jaren de boventoon gevoerd hebben – al is frustratie ook een begrijpelijke emotie. Immers, het zijn niet je eigen keuzen die maakten dat het leven zo verliep; het zijn de gevolgen van een ideologie.

Scherpe kloof
Nergens ter wereld is de vrijheid om God te dienen naar Zijn Woord zo verschillend als in Noord- en Zuid-Korea. Zuid kent een relatief jonge protestantse kerk die de periode van verdrukking nog in het geheugen heeft. Dat er wel gesproken is over ‘het land van het calvinisme’, ervoer ik vorige maand tijdens een bezoek aan Noyon in Noord-Frankrijk, waar het gastenboek in Calvijns geboortehuis vrijwel geheel door Koreanen volgeschreven bleek.

Scherp is de kloof met het buurland, dat al zeventien achtereenvolgende jaren de ranglijst christenvervolging aanvoert, het land waarvan elke inwoners verplicht is leider Kim Jong-un te aanbidden, waar het bezit van een Bijbel strafbaar is en het als christenen bijeenkomen onmogelijk.

Afstand tot God
Als mens kun je aan de zonde wennen, kun je de kracht van de zonde relativeren. Dan zien we niet dat het onze zonden zijn die zorgen voor afstand tot God, Die liefde is, Die heilig is, barmhartig en genadig. Hoewel ‘het oor van de HEERE niet toegestopt is dat het niet zou kunnen horen’, zegt Jesaja (59:2) tegen Israël: ‘Maar uw ongerechtigheden maken scheiding tussen u en uw God, uw zonden doen Zijn aangezicht voor u verborgen zijn.’ Dan, als de HEERE niet meer hoort, is de scheiding het hevigst, is de mens aan zichzelf overgeleverd.

Een foto uit Korea laat ons zien welke macht satan in mensenlevens kan opbouwen.

Kunnen we de geschiedenis van de mensheid niet zien als een voortdurende scheiding, een steeds weer elkaar verlaten en bevechten? Sinds de mensheid zichzelf een naam maken wilde en de geboden van haar Schepper negeerde, heeft Hij rond de toren van Babel de taal van heel de aarde verward (Gen.11), zodat mensen elkaar niet meer verstaan.

Kerkelijk gescheiden
Een christen heeft de roeping tegen de zonde te strijden, alert te zijn op het werk van de duivel, van hem die uiteendrijven wil, die ruzie bevorderen wil, die blij is met verwarring en eenzaamheid. Dat doet hij door concrete zonden, in allerlei relaties, op het niveau van ons eigen leven, op het niveau van landen én ook van kerken (ja, ook kerkelijke gescheidenheid tussen hen die elkaar liefhadden heeft plaats).

Hoe kostbaar kan een vriendschap zijn, zowel bij vreugden in het leven als in donkere dagen? Spreuken 16 waarschuwt ons: ‘Een lasteraar maakt scheiding tussen de beste vrienden.’ Of, een hoofdstuk later: ‘Wie de overtreding toedekt, zoekt liefde; maar wie de zaak weer oprakelt, maakt scheiding tussen de beste vrienden.’

New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Echtscheiding
Intiemer is de verbondenheid tussen man en vrouw. Jeremia 3 tekent de verdrietige realiteit ‘als een vrouw haar levensgezel ontrouw wordt’. In Markus heeft de Heiland het over een man ‘die zijn vrouw verstoot en met een andere trouwt’. Daartegenover zet Hij dat God hen samenvoegde, wat een onverbrekelijke eenheid inhoudt. In overeenstemming met hoe Hij de mens geschapen heeft, leven we in het huwelijk in de overgave van de liefde. Hij wil dat een mens een tegenstem ontvangt, een tegenover om het leven mee door te kunnen.

Dat geldt ook voor het verband van onze familie. Hoe actief is de duivel in christelijke gezinnen, om uiteen te drijven wat elkaar nodig heeft, om scheiding te brengen tussen ouders en kinderen? Een foto uit Korea laat ons zien welke macht hij in mensenlevens kan opbouwen."

Het volledige artikel van Piet Vergunst is hier te lezenKlik hier om een abonnement op De Waarheidsvriend te nemen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher