fulani

Nieuws

10 september 2018 door Hendriëlle de Groot

Voorganger en drie zoons levend en onherkenbaar verbrand in Nigeria

Bij een reeks aanvallen in de Nigeriaanse deelstaat Plateau zijn in de laatste week van augustus minstens twintig christenen om het leven gekomen. Daardoor gaat ten koste van de vredesinspanningen van de religieuze politieke leiders in het land, schrijft The Christian Post

Drie maanden geleden bestormden zwaar bewapenende Fulani-militanten vijftien dorpen in hetzelfde lokale gebied van Barkin Ladi, overwegend christelijk, waarbij meer dan 230 mensen omkwamen. Meer dan 11.500 mensen werden gedwongen om hun toevlucht te zoeken op 13 locaties in de staat, terwijl een onbekend aantal mensen gewond raakte. 

President Buhari wordt bekritiseerd vanwege zijn vermeende ‘lauwe’ reactie houding ten opzichte van het aanhoudende Fulani-geweld in het land. Hij bezocht Jos om een onbekende inzet van veiligheidstroepen in de regio aan te kondigen. Echter, World Watch Monitor ontdekte dat er de volgende dagen meer dorpen werden aangevallen. Sindsdien is het geweld onverminderd doorgegaan.

Onder de slachtoffers van de meest recente aanval bevonden zich een voorganger en vier van zijn familieleden. De vijftigjarige Adamu Wurum Gygang en zijn drie kinderen werden in vuur en vlam gezet en onherkenbaar verbrand. Zijn vrouw, de 45-jarige Jummai, werd neergeschoten en achtergelaten. Ze stierf in een plas bloed. Meer dan 14 mensen weren gedood tijdens die aanval, 95 huizen werden platgebrand en 225 landbouwgewassen in afwachting van de oogst, vernietigd.

Joshua Kim, 43, die op 29 augustus Abonong bezocht, vertelde World Watch Monitor dat dominee Gyang, die in zijn kerkgebouw woonde, zichzelf tijdens de aanval opsloot met zijn drie kinderen in hun kamer. Gygang sloot ook zichzelf op in het toilet. Maar uiteindelijk vielen de aanvallers aan. Ze schoten Jummai neer en vielen de kamer aan waar haar familie zich schuilhield. Gyang en de andere slachtoffers zijn begraven in een massagraf in Nigeria op 29 augustus 2018.

De oudste zoon, de 27-jarige Adamu, derdejaarsstudent aan de universiteit van Jos, overleefde de aanval. “Ik was op school toen ik een bericht zag op Facebook over de aanval. Ik belde mijn vader, zijn telefoon was uitgeschakeld. Toen belde ik mijn moeder, maar ook haar telefoon was uitgeschakeld.” Adamu slaagde erin met iemand anders te praten die hem over zijn ouders en drie broers vertelde. Hij was ‘kapot’ toen hij het lichaam van zijn moeder zag en de resten van zijn vader en drie broers die onherkenbaar waren verbrand. “Mijn vader was altijd de sterkste van ons gezin geweest, maar op dit moment weet ik niet hoe mijn leven zal zijn zonder hem.”

Reacties

Ach ja ver weg, het zijn maar christenen.

Niet te veel van wakker liggen.

Islamitisch geweld raken we aan gewend.Triest.......
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify