Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

08 september 2018 door Jeffrey Schipper

Uitzetting Lili en Howick: PKN-scriba teleurgesteld; priester zegt lidmaatschap CU op

"Heel pijnlijk en teleurstellend dat Howick en Lili worden uitgezet. Overtreft 'naaste zijn' hier niet de wetgeving? Immers: nood breekt wet," aldus René de Reuver (foto), scriba van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), via Twitter. Hij reageert op het feit dat Howick en Lili moeten worden uitgezet naar Armenië.

De rechtbank in Amsterdam besloot vrijdagavond dat het tweetal zaterdag het land uit moet worden gezet. Uit nieuwe informatie zou blijken dat de moeder niet in staat was om voor de kinderen te zorgen, werd aangevoerd door de advocaten. De rechtbank wijst dit af, omdat er wordt gesteld dat de psychische gesteldheid van de moeder nog niet kan worden vastgesteld.

De christelijke mensenrechtenactivist Antonie Fountain roept op tot actie. "Mocht u zich morgen (8 september, red.) in dat vliegtuig bevinden, wilt u dan zo vriendelijk zijn om te weigeren te gaan zitten. Een vliegtuig mag niet vertrekken als niet alle passagiers zitten. Hoe meer van u daar gehoor aan geven, hoe beter. (...) Ik wil gewoon dat mijn land eens een keertje de rechten van kinderen gaat respecteren."

Priester Jan-Jaap van Peperstraten meldt via Twitter dat hij zijn lidmaatschap van de ChristenUnie opzegt. Hij vindt dat de regeringspartij in deze kwestie niet haar verantwoordelijkheid heeft genomen. "Terzijde ChristenUnie, gelieve de Katholieke Sociale leer uit jullie beginselprogramma te verwijderen," voegt hij toe. (...) "Mijn kijk op de overheid is vandaag even meer Openbaring 13 dan Romeinen 13."

Lili en Howick (12 en 13 jaar oud) zijn in 2008 met hun moeder Armina naar Nederland gekomen. In 2009 kregen zij te horen dat ze geen verblijfsvergunning zouden krijgen. Na jarenlang procederen is de moeder vorig jaar naar Armenië uitgezet. Armina is vorig jaar uitgezet en liet haar kinderen onderduiken om te voorkomen dat zij ook naar Armenië moesten.

De bedoeling is dat de kinderen op zaterdag 8 september worden uitgezet. Maar het tweetal is in de nacht van vrijdag op zaterdag weggelopen bij hun pleeggezin. Het ministerie van Justitie en Veiligheid zegt niet te weten waar de kinderen op dit moment zijn.

Foto: Sandra Haverman

Reacties

g
Deze kinderen zijn de dupe van een economische vluchteling die (mis)bruik maakt van de vele beroepsprocedures. Hierdoor duurt een asieltraject zo lang dat het niet humaan meer is de kinderen terug te sturen. De overheid dient het belang van de kinderen voorop te zetten en hun hier te laten. De vervolgstap dient te zijn de asielprocedure aan te pakken. Een korte asielprocedure zonder beroepsmogelijkheid.
Ik ken een christin die uit Pakistan is gevlucht. Ze had aan de vrouw van haar baas een Bijbel aangeboden. De immigratiedienst stelt dat ze veilig in Pakistan kan zijn, als ze maar niet laat merken dat ze christen is. Homo's daarentegen krijgen altijd asiel, want die kunnen niet doen alsof ze geen homo zijn!!! Wat een scheef systeem hebben wij gemaakt.
W
Wijnie:Het is een schande dat Nederland deze kinderen uitzet. Deze kinderen zijn nu opgeschoten wild, vol angst voor de toekomst. Ik hoop dat er iemand van ons nog opstaat om deze kinderen te helpen. Onze regering is niet beter dan Trump, die kinderen van hun moeder scheidt. Moeder is er zo slecht aan toe omdat zij gescheiden is van haar kinderen. CDA en CU doe wat. Roep je coalitiegenoten tot de orde. Een leven in Armenië heeft geen toekomst!
Toon meer antwoorden (4)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.