Nieuws

11 september 2018 door Mercy Ships Holland

Mercy Ships viert 40-jarig jubileum met bijzonder project

Mercy Ships bestaat 40 jaar. Dat betekent 40 jaar impact! Mercy Ships heeft voor tienduizenden kansarmen in Afrika het verschil gemaakt en hun levens veranderd met een gratis operatie op één van onze schepen. Dat wordt op 5 oktober gevierd in Veenendaal. Op de dag dat het eerste schip in 1978 werd aangekocht. Mercy Ships vraagt op deze verjaardag specifiek donaties voor minimaal 1.000 oogoperaties.

Op vrijdagavond 5 oktober, exact 40 jaar geleden dat het eerste schip de Anastasis werd aangekocht, komt men samen in de Basiliek in Veenendaal. 'We blikken niet alleen terug, maar kijken ook de toekomst in voor nog meer impact, hoop en genezing in de levens van de allerarmsten in Afrika,' schrijft Mercy Ships. Met medewerking van zangeres Joke Buis, zandkunstenaar Gert van der Vijver en pianist Dywel Braaf. Jan van den Bosch verzorgt de presentatie. Speciale gast is Carys Parker, opgegroeid aan boord van de Africa Mercy en dochter van de beroemde dr. Gary Parker die als chirurg maar liefst dertig jaar vrijwillig werkt bij Mercy Ships.

Ruim 5 miljard mensen wereldwijd hebben geen toegang tot veilige, betaalbare chirurgische zorg. Jaarlijks sterven 17 miljoen mensen omdat ze geen operatie kunnen krijgen. Dat is meer dan het aantal sterfgevallen door aids, malaria en tuberculose bij elkaar. Mercy Ships gaat al 40 jaar de strijd aan met deze nood. 'We zijn met onze schepen, zoals de Anastasis, de Caribbean Mercy en de Africa Mercy, in bijna tachtig landen geweest, waaronder Congo, Togo, Kameroen en Madagaskar. Momenteel is ons ziekenhuisschip dat operationeel is, de Africa Mercy, voor een werkperiode in Guinee.'

'In de afgelopen 40 jaar hebben we 89.000 operaties en 423.000 tandartsbehandelingen kunnen uitvoeren; bijna 41.000 medische professionals in deze landen hebben een training ontvangen en 223.000 mensen hebben voorlichting gekregen. Daarnaast zijn 1.100 infrastructurele en agrarische projecten opgezet. Bij onze operaties gaat het niet slechts om genezing. De operaties zijn levensveranderend. Volwassenen en kinderen kunnen dankzij een operatie weer naar school of werk en krijgen weer een volwaardige plaats in familie en samenleving. Ze hebben weer hoop!'

Hoe het begon… In 1964 raasde orkaan Cleo over de Bahama’s. Don Stephens hoorde een gebed van een meisje dat bad om een ziekenhuisschip. Een schip om hulp te bieden aan mensen in nood. Een droom was geboren… In 1978 kochten Don en zijn team de Victoria, die ze later omdoopten tot Anastasis, Grieks voor opstanding. Jan van den Bosch, voorzitter van Mercy Ships, zal dat jaar nooit vergeten. "Als Hoofd Jongerenprogramma’s bij de EO was ik druk bezig met het voorbereiden van een Jongerendag. Op een dag kwam Don naar het kantoor van de EO in Hilversum. Hij prikte met zijn vinger op mijn hart en zei: ‘Ik heb 130.000 dollar nodig, anders kan ik mijn droom, een varend ziekenhuis voor de allerarmsten niet verwezenlijken. Kun jij helpen? Vandaag valt de beslissing…’ Gelukkig vergaderde het bestuur van de EO die dag en ik liep brutaalweg als jonge EO-medewerker die vergadering naar binnen. Dat wekte verbazing, maar uiteindelijk ging Don weg met de toezegging van 130.000 dollar. Zijn avontuur kon doorgaan en mijn avontuur met Mercy Ships begon."

Jan van den Bosch vervolgt: "Ik zag hoe God wonderen deed door de handen van vele, vele vrijwilligers. Ten dode opgeschreven jongeren en ouderen werden aan boord geholpen, liefdevol en betrokken. Mercy Ships is mij meer dan dierbaar. Veertig jaar ben ik betrokken bij het prachtige werk van Mercy Ships en nog steeds voel ik mij even enthousiast als in het prille begin. Wat mooi als de opdracht van Jezus op een unieke manier handen en voeten krijgt en we zo hoop kunnen bieden, een héle hoop. Voor vandaag, morgen en de eeuwigheid."

Klik hier voor meer informatie.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify