Corlien Doodkorte

Dagelijks leven

10 september 2018 door Marina de Haan

"Pastoraal werk is meer dan ouderen en zieken bezoeken"

Corlien Doodkorte wil kerken de noodzaak van pastoraal werk laten zien. Ook pleit ze voor eerlijke communicatie die liefdevol, zorgvuldig en duidelijk is. “Dan leert iedereen beter te communiceren en zullen kerken worden opgebouwd. Want gezonde relaties in een gemeente doen een gemeente goed.”  De oprichter van PPP Opleidinge isop missie.

Zo’n acht jaar geleden richtte Corlien, auteur van Geen Grappen God, PPP Opleidingen op. Daarvoor heeft ze als psychotherapeut en relatie- en gezinstherapeut negentien jaar een eigen praktijk gehad. Ze ontdekte een gat in de markt en besloot daarop in te spelen. “Ik was zelf veel ziek, waardoor ik pastoraat nodig had. Veel mensen wisten niet wat ze tegen me moesten zeggen of wat ze moesten doen.” Daarnaast zag ze in kerken een “heleboel schijnheiligheid”. “Mensen die prachtige woorden zeggen en ze niet doen. Mensen die vanuit hun hoofd spreken, maar niet vanuit hun hart. Ik wil dat we juist meer schijnende heiligen worden", merkt ze op. 

'Ik wil dat we juist meer schijnende heiligen'

Noodzaak
Volgens Corlien begrijpen kerken de noodzaak van pastoraat onvoldoende, omdat oudstenteams of kerkenraden niet goed weten wat ze met een pastoraal team aan moeten. Toch is het pastoraat een belangrijk onderdeel van de kerk. “In het pastoraat wordt namelijk gezorgd voor de kudde”, maakt Corlien duidelijk. “Vaak wordt gedacht dat je bij ouderen op de koffie gaat of dat je zieken bezoekt. Maar pastoraat is veel meer dan dat. Gesprekken worden op een dieper niveau gevoerd.” Die gesprekken gaan bijvoorbeeld over relaties, rouw, geloofsvragen, opvoeding, ziekte en genezing. 

Corlien omschrijft dat soort gesprekken heel treffend met ‘hart tot hart gesprekken’. “Voor mij betekent het dat je bereid bent om wat van je binnenste te laten zien en horen. Als pastoraal werker mag je dat ook doen.” Afstand tussen hulpverlener en cliënt wordt gezien als goed. Maar Corlien is juist voor een gelijkwaardige relatie. “Onze slogan is ‘deel van jezelf’. Als Jezus in je leeft maakt Hij deel van je uit. Je bent een kind van Hem en je bent door Hem gevormd. Daardoor geef je in gesprekken ook een deel van jezelf. We zien het pastoraat daarom niet als hulpverleningsrelatie. Je bent gelijkwaardig, maar je hebt meer overzicht. Je mag je best laten raken.” 

“Er wordt beweerd dat je professioneel afstand moet houden. Wij leren mensen juist om professioneel nabij te zijn. Dat is een hele belangrijke regel. Je mag delen, want dat zorgt voor herkenning en door herkenning voelen we ons verbonden met elkaar. Dan krijg je elkaars hart te zien. Dan worden de gesprekken persoonlijker en vertrouwelijk. Dan durven mensen meer te vertellen.”

'We durven steeds minder vaak eerlijk te zijn over onze gedachtegangen'

Bij PPP worden studenten opgeleid om goede gesprekken te leren voeren. “Hulpverlening en pastoraat brengen we bij elkaar. Je ziet dat de mensen die dat doen goede gespreksvoerders worden”, weet Corlien uit ervaring.

Geestelijke gezondheid
Pastoraat heeft alles te maken met de geestelijke gezondheid van de gemeente. Daar hoort eerlijke communicatie ook bij. “We durven steeds minder vaak eerlijk te zijn over onze gedachtegangen. Teams gaan kapot omdat samenwerking niet lukt. Mensen spreken niet uit wat zich in hun hart afspeelt. Ze zeggen bijvoorbeeld dat ze het eens zijn, terwijl dat niet zo is. Ze laten hun werkelijke gedachtegang niet horen. Daarmee verlies je veel waardevolle informatie en doe je elkaar tekort.”

Volgens Corlien zijn we schijnheilig, omdat we bang zijn. “We zijn bang dat we niet leuk gevonden worden. We zijn bang om een ander te kwetsen of bang om zelf gekwetst te worden. We zeggen daarom maar niet wat we werkelijk zien of wat we werkelijk bedoelen. Er is veel niet-eerlijke communicatie.”

Gezonde relaties
Eerlijke communicatie is nodig om te zorgen voor gezonde relaties binnen de kerk. Maar net zo goed binnen vriendschappen en andere relaties. “We vinden het belangrijker dat mensen een goed beeld van ons hebben dan dat ze eerlijk weten wat we denken. Daarom zeggen we niets over de opvoeding van een ander in de angst die persoon te kwetsen of de vriendschap te verliezen.”

'We moeten open en eerlijk op liefdevolle en zorgvuldige wijze communiceren'

De manier waarop je eerlijk bent is essentieel. Het is bijvoorbeeld heel belangrijk om oog te houden voor de groei van een ander. “Het moet je basis zijn om de ander te helpen. Wil je de waarheid zeggen om de waarheid te zeggen of wil je iemand helpen groeien? Dat zijn twee hele verschillende dingen. Je hoeft namelijk niet alles eerlijk te zeggen. Het gaat erom dat je zorgvuldig, duidelijk en liefdevol bent. Kijk ook of iemand in staat is om te ontvangen wat je te zeggen hebt. Finetunen! Het is de toon die de muziek maakt. Bot zijn doet zeer. Dan trekt de ander een scherm op. Dan is het een dolksteek en dat kan niet.”

In kerken komt bovenstaande manier van communiceren jammer genoeg te vaak voor. “We moeten daarom open en eerlijk op liefdevolle en zorgvuldige wijze communiceren.” 

Dat is precies wat bij PPP geleerd wordt. De drie P’s staan voor Puur, Praktisch en Persoonlijk. Het zijn de pijlers van het bedrijf, het is de missie van Corlien en haar collega’s. “Als je open wordt over je motieven en de dingen die je zit af te wegen in je binnenste, krijg je daar mooie warme relaties voor terug. Mensen weten dan wat ze aan je hebben.” 

Over PPP
PPP Opleidingen bestaat uit een opleiding en een cursus op pastoraal gebied. Zo duurt de PPP-opleiding (HBO-denkniveau) twee jaar en beslaat deze 10 weekenden per jaar. De PPT-cursus duurt wederom twee jaar en bestaat uit acht dagen per jaar. Daarnaast is er een cursus ‘Het leiden van rouwgroepen’ en worden de trainingsdagen ‘De kracht van zorgvuldige communicatie’ in kerken georganiseerd. Ook worden mensen en teams in moeilijkheden gecoacht. Kijk voor het uitgebreide aanbod hier.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher