jongeren

Nieuws

07 september 2018 door Groot Nieuws Radio

Nelleke Plomp heeft een advies voor kerken: "Stop met jeugddiensten"

Stop met het houden van jeugddiensten. Dit is het advies van Nelleke Plomp van de jongerenorganisatie van de Protestantse Kerk. Ze deed onderzoek naar hoe jongeren van 15 tot 20 jaar zich betrokken kunnen voelen bij de preek. Groot Nieuws Radio sprak met haar.

Nelleke: "In de Bijbel wordt een kerk vergeleken met een gezin. Een kerkdienst kun je zien als een maaltijd waar je als gezin aan tafel zit. Dat doe je met elkaar. Diensten die specifiek alleen voor jongeren zijn, ik geloof dat je dan een deel van de gemeente mist. Want je hoort gewoon bij elkaar." Overigens is haar oproep geen pleidooi om te stoppen met aandacht geven voor jongeren. 

Haar conclusies presenteert ze volgende maand bij de studiebijeenkomst 'Jongeren en de preek'. Hoe zorg je dat jongeren zich betrokken voelen bij de preek? Die vragen staan centraal in de studiebijeenkomst op 4 oktober, georganiseerd door JOP, de HGJB, IZB Areopagus en de hervormde gemeente Sliedrecht, meldt de Protestantse Kerk in Nederland (PKN).

Klik hier om het gesprek met Nelleke Plomp terug te luisteren.

Reacties

Laten we eens een voorbeeld gaan nemen aan hoe de Joden het deden/doen. Laat het niet over aan de zondagsschool waar je je kinderen zondags 'dumpt'. Begin THUIS met geloofsopvoeding en investeer in ze. Leef het VOOR en prent de kinderen in zoals de Joden dat doen/deden. Betrek je kinderen erbij en geef ze de aandacht die ze nodig hebben. In de Bijbel lees je nergens over jeugddiensten of 'generatiekloof'. Wel over rechtvaardigheid, liefde en gehoorzaamheid.
REAGEER
J
De meeste (vrijzinig) protestantse diensten zijn seniorenbijeenkomsten. Misschien moet je daar eerst eens wat diversiteit brengen ;-)
H
Nou Jan, het is maar naar welke kerk je gaat. De Noorderkerk in Amsterdam zit elke week propvol, ondanks de voor sommigen wat ouderwets aandoende dienst. Maar de Bijbel wordt serieus genomen en er wordt altijd gepreekt door een voorganger die in God gelooft. Dat is niet overal het geval. Het publiek dat in de kerk zit is van alle rangen en standen die er in Amsterdam te vinden zijn en ook van alle leeftijden. Daarnaast zijn er altijd zoveel kinderen dat die in vier groepen zijn verdeeld. Zo goed Jan?
Toon meer antwoorden (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify