Stefan Paas

Nieuws

06 september 2018 door De Nieuwe Koers

Theoloog: Laten we ons christelijk instellen op een multiculturele samenleving

"De komst van islamitische migranten roept verzet op," merkt theoloog Stefan Paas op in de Nieuwe Koers. "Daarbij speelt het verlies van een gevoel van samenhang, de zorg elkaar niet meer te begrijpen, en vooral ook de angst voor een toekomst waarin ‘de islam’ het hier overneemt. Hoewel dat laatste op geen enkele manier door feiten wordt gesteund."

Paas: "Tegelijk kan een christen zich niet laten leiden door nostalgie. Niet alleen was het vroeger heus niet zo ideaal; de multiculturele samenleving gaat niet meer weg. De meeste christenen zullen vluchtelingen bovendien fatsoenlijk willen opvangen. Maar zij zullen afscheid moeten nemen van rechts-romantische dromen van een blank, volkschristelijk Nederland. (...) Laten we ons christelijk instellen op een multiculturele samenleving, om te beginnen door in onze eigen woonplaats veel te investeren in contacten met medechristenen uit andere culturen en met moslims."

In zijn betoog uit de theoloog ook kritiek op de hervormde predikant Henk-Jan Prosman die onlangs een lezing hield over onze snel veranderende samenleving in het Conservatief Café. Hij reageert in de Nieuwe Koers:  "Conservatieve christenen moeten zich steeds vaker verantwoorden tegenover medechristenen, waar voorheen vooral de seculier-liberale meerderheid om tekst en uitleg vroeg.

Mijn diagnose is dat christenen in het immigratiedebat als het ware moreel gechanteerd worden," vervolgt hij. "Ze worden geacht vanuit christelijke barmhartigheid mee te werken aan een immigratiebeleid dat op een dieper niveau juist de ondergang beoogt van wat nog rest van het Europese christendom. De politiek van massa-immigratie strookt met een beleid dat het traditionele christendom altijd als een obstakel heeft beschouwd voor de liberale en progressieve ambities van de seculiere staat."

De predikant beschuldigt Paas van christelijke deugdzaamheid en beweert dat de theoloog conservatieven 'chanteert' met 'morele hoogdraverij'. Paas reageert hierop in een vervolgstuk: "Ik ben van mening dat Nederland – een van de rijkste en veiligste landen ter wereld – zich netjes moet houden aan vluchtelingenverdragen, en dat een christelijke houding gekenmerkt wordt door nuchterheid, vertrouwen in de toekomst en naastenliefde."

Reacties

"Daarbij speelt het verlies van een gevoel van samenhang, de zorg elkaar niet meer te begrijpen, en vooral ook de angst voor een toekomst waarin ‘de islam’ het hier overneemt. Hoewel dat laatste op geen enkele manier door feiten wordt gesteund." Heeft de heer Paas dan niet gezien wat er in London, Parijs, Berlijn en Malmö is gebeurd waar Islam de openbare ruimte heeft overgenomen?
S
Het is in de 21e eeuwse communicatie heel gebruikelijk om je eigen standpunt als feit neer te zetten en de mening van de opponent als mening af te doen, of nog beter: als een emotie (angst bijv.), een sentiment of als 'woede'. Het leuke (sorry het is cynisch) is dat niet alleen atheïsten dit doen maar ook christenen! :-)
Toon meer antwoorden (3)
Toon meer reacties (4)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify