Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

06 september 2018 door Jeffrey Schipper

EO-critici teleurgesteld over uitkomst extra ledenvergadering EO

Het platform EO Duidelijk heeft tijdens een extra ledenvergaderign in juli gevraagd in te stemmen met twee uitspraken: dat geen enkel EO-programma in strijd mag zijn met de grondslag; en dat alle medewerkers met een vast contract de grondslag van de EO moeten onderschrijven. De ledenraad heeft dit, op advies van Arjan Lock, met drie kwart meerderheid verworpen.

EO Duidelijk schrijft in een verklaring: "Het opmerkelijkst van het verwerpen van deze uitspraken is wel dat zij beide als verplichting in de EO-statuten opgenomen zijn. Arjan Lock en de ledenraad hebben nu dus uitgesproken zich niet aan de statuten gebonden te achten. In plaats daarvan werd steun uitgesproken voor de alternatieve uitspraken dat alle EO-programma’s de missie moeten dienen, en dat ‘in principe’ alle medewerkers met een vast contract de grondslag van de EO moeten onderschrijven.

Naar ons oordeel levert dit een direct en acuut gevaar op voor het voortbestaan van de EO als positief-christelijke organisatie. Wij hebben gemerkt dat niet al onze broeders en zusters in de ledenraad het met dit oordeel eens zijn. Maar we zijn ervan overtuigd dat de ontwikkelingen bij de EO laten zien dat het zo is. De afwijkingen van de grondslag zijn stelselmatig. Door die goed te keuren, is de EO niet meer op zijn grondslag aan te spreken.

De ledenraad laat in meerderheid deze ingrijpende wijziging in identiteit gebeuren. Wij vinden dat verdrietig. Het is in strijd met de grondslag van de EO. Het is een verloochening van wat de EO vijftig jaar lang geweest is. Wij zijn er diep van overtuigd dat een bron die uit dezelfde ader zoet en bitter water op laat wellen, niet tot zegen van Nederland kan zijn. Uit zorg om deze ontwikkelingen hebben in april van dit jaar tien leden van de ledenraad zich dan ook uitgesproken tegen het door Arjan Lock gevoerde beleid en het toezicht daarop door de Raad van Toezicht."

Tegenover het Reformatorisch Dagblad laat de EO weten: "De grondslag en statuten van de EO zijn en blijven onveranderd. (...) De uitkomst van de stemmingen is glashelder: De ledenraad steunt het EO-bestuur van harte om missionaire omroep te zijn binnen het publiek bestel en heeft in grote meerderheid het vertrouwen uitgesproken over de manier waarop invulling wordt gegeven aan de EO-missie. (...) Dat een aantal leden het moeilijk vindt om zich neer te leggen bij de uitkomst van stemming is jammer."

Het platform EO Duidelijk wil aan de hand van de ledenraad het EO-bestuur opdragen geen vrijzinnige programma’s te laten maken. Aanleiding is de benoeming van Tom Mikkers als EO-programmamaker. Mikkers was 8,5 jaar algemeen secretaris van de Remonstrantse Broederschap. Het kerkgenootschap staat bekend als zeer vrijzinnig en veel EO leden snapten daarom niet waarom hij werd aangenomen als programmamaker, omdat zijn achtergrond niet zou aansluiten bij de reformatorische en evangelische roots van de omroep.


Koers Evangelische Omroep
- Jurjen ten Brinke schrok van reacties op vertrek ledenraadsleden EO: "Christenen weten heel goed hoe het niet moet"
- Arjan Lock over vertrokken EO-ledenraadsleden: “Over onderwerpen als homoseksualiteit zijn we veranderd“
- Ook ds. Kees van Velzen verlaat EO-ledenraad: "De EO laat de Bijbel als fundament los"
- Theoloog Marten Visser stapt uit EO-ledenraad: "Bestuurders houden zich niet aan eigen grondslag, dan hoor ik er niet thuis"
- Ds. M. Klaassen hekelt koers van Evangelische Omroep: "EO zingt de mantra van inclusiviteit mee"
Meer over Koers Evangelische Omroep »

Reacties

H
Dit is voor mij het laatste zetje om mijn lidmaatschap op te zeggen.Een z.g. Christellijke omroep die God's Woord blijkbaar niet meer als allerhoogste leidraad ziet en zich derhalve ook niet meer aan de eigen statuten wenst te houden zou de 'E'van EO weg moeten laten.! maar ja,wat wil je met een directeur die er geen been in ziet om met een

ander zijn vrouw samen te leven!

De raad van toezicht vindt dit blijkens een antwoord op mijn vraag geen probleem en

zit functioneren van dhr. Lock als directeur niet in de weg!

T
Ik vind het niet meer dan logisch dat personeel van de EO de grondslag van de EO moet onderschrijven. Personeel van de VARA wordt toch ook geacht het gedachtengoed van deze omroep te onderschrijven.
Ik ben geen lid van de EO, maar onderschrijven van uitgangspunten lijkt mij een voor de hand liggende eis aan het personeel van wat voor club dan ook. Er is ruim voldoende vrijzinnig media aanbod, ik begrijp niet waarom de EO in dezelfde niche zou opereren, je kunt beter een markt bedienen die de concurrenten laten liggen.
Toon meer reacties (5)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg nu volledige toegang tot CIP.nl!