Kees van der Staaij

Nieuws

06 september 2018 door Jeffrey Schipper

Dit zegt Kees van der Staaij over de omstreden uitspraken van minister Blok

"Minister Blok heeft in de zomertijd heel wat brandjes moeten blussen in onder meer Suriname, Aruba, Curacao. Ik heb er wel vertrouwen in, dat de minister hiermee zijn lesje wel geleerd heeft en de recidivekans niet hoog is," aldus SGP-leider Kees van der Staaij in het Kamerdebat naar aanleiding van de uitspraken van minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken).

"Noem mij een voorbeeld van een multi-etnische of multiculturele samenleving, waar de oorspronkelijke bevolking nog woont (....) en waar een vreedzaam samenlevingsverband is. Ik ken hem niet", zei Blok onlangs tijdens een bijeenkomst met Nederlanders die voor internationale organisaties werken. In een Kamerbrief schrijft de VVD-minister dat hij zich in te scherpe bewoordingen heeft uitgelaten. Herhaaldelijk bood Blok zijn excuses aan.

Van der Staaij: "Laat ik voorop stellen dat een spreker bij uitlatingen die bekend worden bij een groot, anoniem publiek, zijn of haar woorden zorgvuldig moet kiezen. Zeker als je het bijzonder ambt van minister van Buitenlandse zaken vervult, strekt diplomatiek taalgebruik tot aanbeveling. Je moet er rekening mee houden dat losse uitspraken die onder het vergrootglas komen een eigen leven kunnen gaan leiden. Ook in vertrouwelijke bijeenkomsten kan het geen kwaad om ‘een wacht voor onze lippen’ aan te stellen.

Maar in één adem voeg ik eraan toe dat niets mis mee is als een minister in ontmoetingen als deze niet volstaat met een keurige politiek correcte speech, maar ook in vraag- en antwoordspel wat meer de discussie opzoekt en aanzet tot discussie. Heel nuttig. Het maakt dat soort bezadigde bijeenkomsten ook een stuk interessanter. Ik hoop dan ook niet dat alle ophef ertoe leidt dat ministers kopschuw worden om in interne bijeenkomsten een opscherpende discussie te voeren."

De SGP'er voegt toe dat we leven "in een gebroken wereld waar het soms in onze genen lijkt te zitten om veiligheid te zoeken bij onze eigen gelijkgezinde groep, of het nu om Afrikaanse stammen gaat, of om verwante correcte Nederlanders. Tegen die natuurlijke neiging hebben we ook flinke tegenkracht nodig. Die tegenkracht vind ik in het christelijk besef dat ieder medemens mijn naaste is en we daarom niet in gemakkelijke vijandbeelden tegenover anderen mogen vervallen."

Bekijk de bijdrage van Van der Staaij en lees hier zijn volledige betoog:

Reacties

H
Kees van der Staay roert hier iets aan, waar wij allemaal iets van kunnen leren. Als ik de ander (lees vreemdeling) als naaste zie, hoe ziet die naaste mij dan? Momenteel woon ik op de hoek van een multiculturele, geseculariseerde wijk waar let wel 2 moskees staan en 1 kerk. Binnenkort zal er nog een moskee bij worden gebouwd. Dit geeft al aan dat de mix weg is, integratie is ver te zoeken. Er is eerder sprake van segregatie. Ik kan dus in zekere zin wel voorstellen dat Stef Blok zich gepakt voelt door de Pech-told'66. Eerst het eigen tuintje..
REAGEER
Van der Staaij spreekt wijze woorden.

Zelf denk ik dat Blok een voorbeeld moet nemen aan Donald Trump, die volkomen duidelijk is over waar hijzelf staat, zonder onnodig dingen te zeggen die overleg blokkeren of resultaten onderuit halen. Kijk maar hoe Trump de Noord-Koreanen, Mexicanen, Russen en Chinezen bespeelt, behandelt en resultaat boekt. Waarschijnlijk een niveautje te hoog voor een in Nederland boven ons gesteld persoon.
REAGEER
J
Waar ter wereld je ook in een Christelijke omgeving binnenstapt, daar valt de multi-cultuur weg, omdat je primair christen bent, dat overstijgt je cultuur.Er valt NIET samen te leven met een aanhanger van de "ideologie van de wreede".

Die ideologie hemelt HEM huizenhoog op en

vergelijkt iedereen er buiten als "minder dan honden en apen".

Verbiedt hem niet alleen om geen vriend met die ander te worden,

MAAR

draagt hem verder ook nog tientallen keren op om die verachtelijke personen te doden!Hoezo- SAMEN-LEVEN?
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify