Zonde belijden

Nieuws

06 september 2018 door Dirk van Genderen | Breaking Christian News

Duizenden christenen belijden ‘zonde van racisme’

In 1915 verbrandde de Ku Klux Klan (KKK) voor het eerst een kruis in het openbaar, op de top van de ‘Stone Mountain’, Georgia. Nu, ruim 100 jaar na die kruisverbranding, kwamen meer dan 10.000 christenen samen, in de beweging ‘One Race’, bij diezelfde berg, om de zonde van het racisme te belijden en de voortrekkersrol van de kerk hierin te erkennen.

"In 1915 begonnen ze met het verbranden van kruisen, wij gaan dat nu veranderen," aldus Billy Humphrey van One Race. "Verzoening is geen zaak van het moment, maar het wordt een beweging. Het zal tijd kosten, we moeten keuzes maken en onze harten tot elkaar keren."

Vergeving
’s Ochtends vroeg waren al meer dan 2000 jongeren aanwezig, geboren rond de eeuwwisseling. Op de top van de berg ontmoetten ze 560 predikanten en voorgangers. De groep vroeg vergeving voor alle rassenhaat en het lijden wat het gevolg ervan was door de jaren heen.

Er werd ook vergeving gevraagd aan Dov Wilker en Harold Kirtz van het Amerikaans Joods Comité, die Leo Franks vertegenwoordigden, een Joodse man, die als eerste door de KKK werd gelyncht in Georgia.

"Verzoening is geen zaak van het moment, maar het wordt een beweging."

Ferrell Brown, een directe afstammeling van Nathan Bedford Forrest, de oprichter van de KKK, vroeg vergeving namens zijn voorgeslacht, aan Rose Simmons en Anthony Thompson, die beiden in 2015 familieleden verloren bij de schietpartij in de Emanuel Kerk in Charleston. Aan het einde van de bijeenkomst werd een kruis opgericht, bovenop de berg, om het ruim honderd jaar geleden verbrande kruis te herstellen.

Verzoening
Tijdens de bijeenkomst waren er momenten van gebed en aanbidding. Diverse sprekers richtten de aandacht van de aanwezigen op verzoening, herstel, eenheid en gerechtigheid.

Tijdens een tijd van gebed, toegespitst op verzoening, leidden Will Ford III, van wie de ouders slaven waren op een boerderij en Matt Locket, een nakomeling van eigenaren van die slaven, een gemeenschappelijk viering van de maaltijd van de Heere. Ook dat was een droom van Maarten Luther King, dat zonen van slaven en zonen van slaveneigenaren samen zouden aanzitten aan de tafel van broederschap.

"Waar wil je deel van uitmaken," vroeg Ford, "van de genezing van de verwonden, van de vloek of van de zegen?"

"We kiezen voor liefde die uitstijgt boven ons eigen ras, cultuur en etniciteit."

Elkaars voeten wassen
Aangrijpend was ook het moment dat twee voorgangers uit Atlanta, Dennis Rouse van de Victory World Church en Lee Jenkins van de Eagles Nest Church, elkaar de voeten wasten, om de eenheid tussen hen zichtbaar te laten zijn.
"We kiezen voor liefde die uitstijgt boven ons eigen ras, cultuur en etniciteit," aldus Garland Hunt van One Race. "We kiezen voor toewijding aan elkaar, om elkaar lief te hebben."

Gastsprekers vanuit allerlei etnische achtergronden werden uitgenodigd om de menigte toe te spreken. Aanbiddingsleiders uit alle segmenten van de samenleving leidden de muziek-, zang- en aanbiddingsmomenten.

De hele dag door werden aanwezigen en kerkleiders eraan herinnerd dat de kerk een voortrekkersrol heeft in deze weg van verzoening en herstel. "We moeten eerlijk zijn over racisme in de kerk," aldus Justin Giboney. "Te veel mensen lijden hierdoor nog steeds."

Beginpunt
"Deze dag is geen eindpunt, maar een beginpunt," aldus directeur Hazen Stevens van de One Race Beweging. "We hebben allemaal verzoening nodig, heel ons land."

Tijdens deze dag van schuldbelijdenis naar elkaar toe en verzoening waren de deelnemers ook welkom in Justice Village, een speciale tentoonstelling. Als een experiment om mensen te helpen deze weg te gaan. Enkele tientallen organisaties toonden hoe zij dit al concreet maken in hun interculturele activiteiten: in de verkondiging van het Evangelie, de bevordering van de eenheid en gezamenlijk gebed.

Bovenstaand bericht verscheen via Breaking Christian News in de nieuwsbrief van Dirk van Genderen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify