Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

04 september 2018 door Jeffrey Schipper

Nederlandse kerkruzies: ijdelheid net zo belangrijk als theologische leerstelligheden

Bij kerkelijke conflicten spelen afgunst, ijdelheid en andere gevoelens minstens zo'n grote rol als theologische kwesties. Nederland is geen volk van theologen, stelt historicus Peter van Dam in het Nederlands Dagblad. Hij schreef een boek over de geschiedenis van de religie in Nederland: Een calvinistisch land? Religie in Nederland

"Mijn uitgangspunt was de vraag hoe mensen hun religie en die van anderen hebben beleefd. Daarom moest ik het belang van de theologie wel relativeren." De Amsterdammer benadrukt dat het er in een kerkelijke gemeenschap menselijk aan toe gaat. "Als een gemeenschap scheurt, ligt dat vaak aan persoonlijke verschillen, die versterkt worden door theologische kwesties. Je ziet het ook als mensen verhuizen en een nieuwe kerkelijke gemeente kiezen. Dan kijken ze niet alleen naar hoe er gepreekt wordt, maar ook naar de mensen die er in de kerk zitten en wat er gezongen wordt.

Kerkscheuringen zijn veelal theologisch uitgelegd, hoewel de theologische ruzies hand in hand gingen met tegengestelde belangen en botsende persoonlijkheden. Menselijke gevoelens als ijdelheid en afgunst bleken net zo belangrijk te zijn als leerstelligheden." Ook de Reformatie gaat volgens Van Dam niet over theologie alleen. "De Tachtigjarige Oorlog, deels een gevolg van de Reformatie, was lang niet alleen een religieus conflict. Ook voor de Reformatie geldt: religie staat nooit op zichzelf, ze is nauw verbonden met menselijke motieven en gedragingen."

Lees het volledig artikel in het Nederlands Dagblad.

Reacties

J
Dit is wat Gods Woord al enkele millennia aantoont:

een gelovige, een christen is "net een mens"! Tot alles in staat.

Daarom ben ik oh zo blij, dat ik mezelf niet meer hoef te redden!

HIJ heeft het zelf voor "mij" gedaan! (en voor alle andere leden van het menselijke ras, wiens afzonderlijk begin Hij kent nog voordat er EEN dag van bestond!)

Waarom is dat zo moeilijk te geloven en verder in dankbaarheid te accepteren!

Bedankt historicus Van Dam, dat er weer eens is aangetoond, dat Gods Woord de Waarheid spreekt!

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.