Reinier Sonneveld

Nieuws

04 september 2018 door Jeffrey Schipper

Reinier Sonneveld maakt zich grote zorgen: "Mannen kunnen eeuwig kind blijven"

"Waar ik me het meest druk om maak, is het zogeheten syndroom van Peter Pan. Oftewel, de man die altijd kind blijft, geen verantwoordelijkheid neemt, van relatie naar relatie slalomt, en het liefst wrokkig op z’n zolderkamertje zit te gamen," schrijft Reinier Sonneveld op de progressief-christelijk weblog Lazarus.

"De kind-mannen zijn er nog niet zo lang," merkt de schrijver op. "Dat komt omdat we vergeleken met vroeger allemaal prinsjes en prinsesjes zijn geworden. Het leven was voor de meeste mensen in het Westen tot medio de twintigste eeuw keihard, zoals het daarbuiten nog steeds vaak is. (...) Het leven geeft je bij elke kind-mannelijke neiging een flinke pets in je gezicht, je bent acuut weer wakker en je doet weer volwassen."

Reinier ziet dat die pets vandaag de dag grotendeels is verdwenen. "Maar dan gaat het verder. Mocht je al op je achttiende uitvliegen – jongens gaan gemiddeld pas op hun 23e het huis uit, twee jaar later dan de meiden – dan neemt ‘vadertje staat’ de rol van papa en mama over. Ben je werkeloos, dan krijg je een uitkering. Word je ziek, dan is er de verzekering. Wil je vrije seks, dan heb je geen risico meer op onvoorzien nageslacht. We blijven in zekere zin eeuwig thuis wonen. (...) En dus kunnen we eeuwig kuiken blijven."

Verderop in zijn commentaar verwijst de spreker naar David die als koning een soort Peter Pan wordt. "Hij had twintig slaven als wasmachine en dertig slavinnen als stofzuiger. Het effect is hetzelfde: zijn verantwoordelijkheden vloeiden weg." De affaire met Batseba is daarvan het gevolg, stelt hij. Volgens Reinier is het verhaal van David het verhaal van miljoenen Westerse mannen. "Je voelt geen grote gevechten meer, dus verdwijn je maar in risicoloze nepgevechtjes."

Intussen dreigt volgens Reinier de echte apocalyps. Hij wijst op de Doemdagklok die eerder dit jaar op 2 voor 12 is gezet. "We hebben alle handen, allemaal, nodig om de totale pleuris te voorkomen. (...) Man, please, sluit je aan en vecht het vel van je handen, verzin oplossingen tot je erbij neervalt – geef alles."

Lees hier het volledige commentaar van Reinier Sonneveld.

Reacties

J
Hello,

Wij, mannen komen van Mars!

Stel je voor:

je reist 56 miljoen kilometer, zonder ruimtepak, tegen de centrifugaal kracht van het zonnestelsel in om dan op deze NATTE planeet een `wezen van Venus` tegen te komen, die slechts 41 miljoen kilometer heeft gereisd, en ook nog met de centrifugaal kracht in de rug, waar je aan blijft `plakken`!

dat is niet eerlijk!Oh jee, zo meteen krijg ik nog het CS (`Calimero-syndroom`) opgepakt van onze `PPS-ervaringsdeskundige`. Iemand mijn eierschaal gezien?
REAGEER
H
Spijker op de kop! Reinier heeft de klok horen luiden en weet waar de klepel hangt. Eindelijk heeft het een naam PPS Peter Pan Syndroom. Thuis naar moeder luisteren. Op het werk naar de chef (fin) en in de auto is hij de machthebber. Muziek op 20, gas er op en scheldend op en naar andere weggebruikers.
REAGEER
H
Spijker op de kop! Reinier heeft de klok horen luiden en weet waar de klepel hangt. Eindelijk heeft het een naam PPS Peter Pan Syndroom. Thuis naar moeder luisteren. Op het werk naar de chef (fin) en in de auto is hij de machthebber. Muziek op 20, gas er op en scheldend op en naar andere weggebruikers.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify