Kirsten Alting
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Levensverhaal

04 september 2018 door Mercy Ships Holland

Zangeres Kirsten: "Ziekten en dood hebben niet het laatste woord"

"Ik weet hoe het is om dagelijks ondraaglijke pijn te hebben en wat het is om zo depressief te zijn, dat je geen uitweg meer ziet. Juist daarom wil ik laten zien dat er hoop is, hoe hopeloos je situatie ook lijkt." Kirsten Alting, zangeres en ambassadeur van Mercy Ships, heeft over haar leven een aangrijpend boek geschreven met de titel: God weeft goud door elk verhaal, dat op 8 september uitkomt.

Zangeres Kirsten (39), getrouwd en moeder van vier kinderen, kan niet alleen meepraten over depressie, maar heeft ook lichamelijk veel te verduren (gehad). Na talrijke ziekenhuisopnames en operaties aan onder andere cystes, baarmoeder en dikke darm, heeft ze momenteel een stoma en sondevoeding. Ze zegt heel eerlijk: "Vaak heb ik gedacht: Ik heb zo’n pijn, ik kan niet meer en ik wil niet meer. En nog steeds gaat het qua gezondheid niet goed. Toch is er hoop, want God is er telkens bij. Hij geeft me kracht en ik mag eeuwig met Hem leven, straks zonder pijn en verdriet. Ziekten en dood hebben niet het laatste woord. Hij wil dat anderen die hoop ook leren kennen en daarom heb ik mijn levensverhaal op papier gezet. Het is een gouden verhaal. Want God neemt de draden van pijn, zorgen, ziekte en verdriet en Hij voegt daar Zijn draden van genade en glorie aan toe. Zo weeft Hij goud door elk verhaal, inclusief dat van mij."

Mercy Ships Holland wil mensen en middelen mobiliseren ter ondersteuning van het internationale werk van Mercy Ships. Mercy Ships wil, in navolging van Jezus, hoop geven en genezing brengen aan kansarme mensen in de allerarmste ontwikkelingslanden.

Leefbaar leven
Kirsten heeft een haat-liefdeverhouding met sondevoeding, omdat ze er erg misselijk van wordt en zware pijnkrampen krijgt. Als ze echter deze voeding niet krijgt, verhongert ze. "Soms heb ik zo’n pijn dat ik denk: dan maar dood. Ik was daarom op een zeker moment ook gestopt met drinken. De arts zei: ‘Probeer alsjeblieft wat te drinken’. Ik vroeg aan God: ‘Als U wilt dat ik blijf leven, laat het dan duidelijk worden, want ik heb de kracht niet meer.’ Daarna werden enkele nieuwe onderzoeken in het ziekenhuis naar voren gehaald, wat me weer een sprankje hoop gaf. Niet de hoop om via een normale weg te kunnen eten. Maar wel om mijn leven weer leefbaar te maken."

"Het is een gouden verhaal. Want God neemt de draden van pijn, zorgen, ziekte en verdriet en Hij voegt daar Zijn draden van genade en glorie aan toe."

Worsteling
Leefbaar wil voor Kirsten zeggen niet alleen de gewone dagelijkse dingen op te pakken en te functioneren als echtgenoot en als moeder, maar ook zich te uiten als zangeres. Want zingen is haar lust en leven, het liefst over Gods grootheid. Wil ze dat nog steeds, heeft ze nooit het gevoel gehad dat God haar in de steek heeft gelaten? "Ik heb enorm geworsteld in mijn geloofsleven en zeker ook met de vraag waarom genezing tot dusver uitblijft. Ik heb er geen antwoord op gekregen. We hebben gebeden, ik ben gezalfd, heb schuld beleden, ben naar een genezingsdienst geweest, maar helaas was er geen genezing. En toch wil ik juichen en zingen van Gods grootheid. Hij is trouw en verlaat me niet, dwars door alle ziekten heen."

Van betekenis zijn
Heeft Kirsten weleens gedacht aan euthanasie? "Jawel, persoonlijk zou de dood voor mij een verlossing zijn. Maar los van het feit dat ik dan afscheid zou moeten nemen van mijn man en kinderen, wat ik verschrikkelijk zou vinden, is het niet aan mij om te beslissen over leven en dood. Bovendien heb ik in al die jaren vele mensen mogen en kunnen bemoedigen, in het ziekenhuis en daarbuiten. Nog steeds kan ik van betekenis zijn voor mijn omgeving, door mijn liederen, door te getuigen of door voor hen te bidden. Dat geeft me houvast: ik mág er zijn!"

Ze is soms teleurgesteld in reacties van medechristenen die zeggen dat ze verkeerd bidt, niet genoeg gelooft of dat ze naar een bepaalde genezingsdienst moet. "Ik zie zelf ook niet het nut van dit lijden in, maar ik weet wel dat ik Hem wil aanbidden door alles heen. Mijn aanbidding – als levensstijl - hangt niet af van het lijden dat ik meemaak. Ik aanbid Hem omdat Hij het waard is."

"Helaas was er geen genezing. En toch wil ik juichen en zingen van Gods grootheid."

Dromen
Durft Kirsten te dromen of te verlangen naar iets dat verder weg ligt in de toekomst? "Ik maak nog steeds plannen. Ik wil een boektournee houden en hoop in november een duoconcert te geven met de Amerikaanse zanger Gordon Mote. Ook hoop ik nog steeds een tweede cd uit te brengen." Bij dit alles blijft Kirsten met veel passie ambassadeur van Mercy Ships, de hulporganisatie die gratis medische zorg verleent aan de allerarmsten in Afrika. Dat gebeurt op de Africa Mercy: ’s werelds grootste particuliere ziekenhuisschip. Aan boord worden mensen geholpen met diverse aandoeningen, zoals brandwonden, tumoren, vergroeide benen, gespleten lippen en fistels. Vaak kunnen deze patiënten zelf geen medische zorg betalen óf deze zorg is niet voorhanden. Mercy Ships doet dit in navolging van Jezus, omdat ieder mens kostbaar is.

Ieder mens is kostbaar
Kirsten vertelt over haar eerste contact met Mercy Ships. "Ik zag een filmpje van een vrouw uit Afrika die na haar bevalling complicaties kreeg. Ze werd daarop door haar man weggestuurd. Haar omgeving zei dat haar problemen door boze geesten kwamen en ze werd uit de gemeenschap verstoten. Tranen stroomden over mijn wangen. Ik mag gebruik maken van uitstekende medische zorg in Nederland. Bovendien ondersteunt mijn echtgenoot mij waar hij maar kan. Hij staat altijd klaar en veroordeelt mij nooit. Mijn buik is een landkaart vol littekens en striae; mijn baarmoeder, endeldarm en dikke darm zijn verwijderd en ik heb een stoma op mijn buik. Maar mijn man laat me telkens merken hoe mooi hij me vindt. Ik besef dat ik met mijn verhaal mensen kan bereiken en over Mercy Ships kan, maar óók moet vertellen. Omdat ieder mens kostbaar is!"

Het boek ‘God weeft goud door elk verhaal’ van Kirsten Alting wordt uitgegeven door Scholten Uitgeverij. Het is vanaf 8 september verkrijgbaar bij deze uitgeverij, via de website van Kirsten en bij diverse reguliere en christelijke boekhandels en online webwinkels.

Reacties

J
Wow Kirsten. Wat een getuigenis. Gods zegen. Voor jou en de mensen die om je heen staan.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.