antisemitisme
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

03 september 2018 door Jeffrey Schipper

Opnieuw Joden uitgescholden in Amsterdam-Zuid

Op zaterdagmiddag is opnieuw een groep Joden uitgescholden op de openbare weg in Amsterdam-Zuid. Vanuit een auto werd de groep uitgescholden voor 'kankerjoden', laat het Nieuw Israëlitisch Weekblad (NIW) weten. Leden van de uitgescholden groep melden het NIW dat zij aangifte zullen doen.

Het is niet het eerste antisemitische incident in onze hoofdstad. Eerder dit jaar werd ook  rabbijn Yanki Jacobs, de zoon van opperrabbijn Binyomin Jacobs, in Amsterdam uitgescholden voor 'kankerjood'. "Ik ben het normaal gaan vinden maar dacht nu: dit moeten we als Joodse gemeenschap niet langer over ons heen laten komen," zei Jacobs hierover. Als tiende generatie Joodse Amsterdammer wil hij zich niet laten wegjagen. De politie onderzoekt deze zaak nog steeds.

Vanwege het groeiende antisemitisme in de hoofdstad is eerder dit jaar een Joods akkoord ondertekend. Hierin staat dat Amsterdam veel harder gaat optreden tegen antisemitische incidenten. Directe aanleiding voor het sluiten van het akkoord was een aantal incidenten waarbij Joodse ondernemingen het moesten ontgelden. Zo werd het Joodse restaurant HaCarmel in korte tijd driemaal belaagd.

Uit cijfers van Centrum Informatie en Documenatie Israël (CIDI) is gebleken dat er vorig jaar 113 antisemitische incidenten werden gemeld.

Lees ook: "Joden uitschelden is in Nederland routine".

Reacties

J
Heel vervelend.

Maar als ik op de Dam rondloop met een bord: JEZUS REDT, wordt ik elke 10 minuten ook verrot gescholden....

Misschien ook zaak dat er ook een convenant komt voor (zichtbare) Christenen
O
Herkenbaar, broeder Joop. Ik krijg zelf ook steeds vaker boze blikken van mensen als ik in de trein wierookstokjes aansteek en mijzelf balsem.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.