euthanasie

Nieuws

30 augustus 2018 door Medisch Contact | Nederlands Dagblad

Minister vindt dat euthanasie nooit gepaard mag gaan met dwang

Het vasthouden of fixeren van een patiënt voorafgaand aan de uitvoering van euthanasie, met als doel te voorkomen dat de patiënt zich zal verzetten, is en mag geen onderdeel zijn van de uitvoering van euthanasie. Dit stelt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) in reactie op vragen van SGP-Eerste Kamerlid Van Dijk volgens Medisch Contact.

De vraag had betrekking op de Wet zorg en dwang (Wzd). Deze wet staat het verlenen van onvrijwillige zorg door artsen toe, maar slechts onder strenge voorwaarden en alleen als uiterste redmiddel. Onvrijwillige zorg, schrijft De Jonge, mag slechts worden gebruikt als uiterste middel. Daarbij moet onder meer een stappenplan worden doorlopen en externe deskundigheid worden ingeschakeld. Bij euthanasie kan geen sprake zijn van zorg in de zin van de Wet zorg en dwang, omdat euthanasie en ook hulp bij zelfdoding ‘bijzonder medisch handelen’ betreffen.

De minister schrijft erop te vertrouwen dat artsen professioneel kunnen inschatten hoe zij een fysieke reactie bij wilsonbekwame patiënten moeten duiden en hoe zij hierop moeten reageren. Van Dijk is niet tevreden met het antwoord en eist meer duidelijkheid: "Dwang mag niet bij euthanasie, waarvan akte, maar een verdovend middel in de­appelmoes voorafgaand aan euthanasie mag wel. Dan is dwang niet meer nodig," citeert het Nederlands Dagblad.

Reacties

J
Kijk hoe men zich er weer uitwurmt!Wet zorg en dwang (Wzd).

"Deze wet staat het - verlenen van ONVRIJWILLIGE zorg - door artsen toe, maar slechts onder strenge voorwaarden en alleen als uiterste redmiddel. "Bij deze wet is het TOESTAAN van DWANGMATIGE zorg

gericht

op het WELZIJN of te wel het LANGER IN LEVEN houden van de patiënt

(en/of zijn leven te veraangenamen'MAAR NIET

op het --------- terugdringen van de ziektekosten ---- door

het leven van een patient `geruisloos` te BEEINDIGEN!

J
Dat is namelijk het `belangrijke neveneffect` van de Wet levensbeëindiging!!De hoogste ziektekosten van een mens worden gemaakt in de laatste fase(n) van zijn leven.

Als je dat kunt bekorten via `vrijwillige euthanasie` kun je jaarlijks MILJOENEN besparen!Van daar ook de gretigheid waarmee men het `voltooid leven` debat er doorheen gejast wenst te hebben.

Als je gelooft, dat een mens niet meer is dan een `veredeld dier`, ontstaan door miljoenen jaren van `elkaar opvreten` dan doe je ook niet moeilijk over `legalisering van zelfMOORD`.
Toon meer antwoorden (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify