Christian Tan

God

29 augustus 2018 door Christian Tan

Valse profetie: een valkuil voor iedere christen

"Omdat jullie het hart van de rechtvaardige bedroeven met leugen, terwijl Ik hem Zelf geen smart heb aangedaan… en omdat jullie de goddeloze aangemoedigd hebben, zodat hij zich niet bekeert van zijn kwade weg, zodat Ik hem in het leven behoud… daarom zullen jullie geen valse visioenen meer zien" - Ezechiël 13:22.

Een essentieel ding om te leren als prediker is de juiste dingen te zeggen tegen de juiste mensen. Ik hoor vaak mensen die zeggen het alléén maar over Gods goedheid en genade te willen hebben. Er zijn er ook (wat minder tegenwoordig) die het juist uitsluitend over Gods strengheid en heiligheid hebben.

God zegt hierboven in Ezechiël dat valse profetie bestaat uit het bedroeven van rechtvaardigen, door ze te zeggen dat God boos op ze is terwijl dat niet het geval is, en
het aanmoedigen van goddelozen, door ze te zeggen dat God blij is met hoe ze bezig zijn, waardoor deze mensen zich niet bekeren en veranderen – wat God juist wél wil, zodat Hij ze in het leven kan behouden Wie heb je dus tegenover je als je preekt of praat?

God heeft appeltjes te schillen met predikers en theologen die deze mensen bij Hem weghouden.

Te vaak is rechtvaardigen, mensen die graag Gods weg zouden willen gaan, verteld dat ze niet uitverkoren zijn, dat ze eerst aan een waslijst aan onhaalbare voorwaarden moeten voldoen, gediskwalificeerd zijn door hun achtergrond of fouten… terwijl Jezus juist gekomen is voor de mensen die ziek zijn, zondaars zijn, de boel hebben verknald… de hoeren en tollenaars voelden zich geweldig bij Hem (en geweldig genoeg om door die genade ook radicaal te breken met hoereren en tollenariseren!). God heeft appeltjes te schillen met predikers en theologen die deze mensen bij Hem weghouden. Hoe heftig dat is in Zijn ogen, is niet te overschatten!

Maar aan de andere kant gebeurt het ook vaak, meestal in hele andere kerkelijke kringen, dat mensen die van binnen helemaal niet van plan zijn Gods wil te doen, worden aangemoedigd met boodschappen dat God het allemaal wel best vindt hoe het gaat. 'Zonde is niet erg of bij voorbaat en zonder voorwaarden al vergeven, bekering en heiliging wettisch en oude verbond is.' God is terecht verontwaardigd over het onrecht, het geroddel, de seksuele onzuiverheid, het geoordeel, de hoogmoed, het egoïsme, de nalatigheid en de hebzucht van deze mensen, en roept ze in Zijn liefde op om zich te bekeren. Maar predikers vertellen ze dat een eenmalig of repeterend ritueel (een traditionele of een moderne evangelische) wel voldoende is, en hierdoor bekeren deze schijnchristenen zich niet en gaan ze, misleid en al, verloren terwijl de genade zo dichtbij en onder hun neus was.

Wees geen valse profeet maar een zuivere en God beloont de krans van heerlijkheid voor wie Zijn Woord in deze zuiverheid hebben gebracht.

Wat zeg je tegen wie? Tegen de prostituee zei Jezus (Luc. 7:39-50) alleen: “Je zonden zijn je vergeven” – pure genade. Want ze wist allang dat ze fout bezig was. Maar tegen de Farizeeër zei Jezus: “Je denkt dat je zo geweldig bent, maar wat heb je eigenlijk voor Mij gedaan?” Hij hield van hem net zo goed als van haar, maar hij had nog twee stappen nodig (1. zondebesef en 2. genade ontvangen) terwijl zíj alleen die tweede nog maar nodig had en door het eerste alleen maar verder van Gods open armen weggedreven zou worden.

Wat zeg je tegen wie? Meestal zitten beide groepen door elkaar naar dezelfde boodschap te luisteren. Dan is het een kunst om de genade zo te brengen dat je de goddelozen er niet door aanmoedigt lekker verder te gaan met hun hypocriete wegen… en om het oordeel van God over zonde zó te brengen dat je de rechtvaardigen er niet door afschrikt en wegjaagt van Gods liefde. De Heilige Geest wil elke prediker leren dit met wijsheid te doen. Wees geen valse profeet maar een zuivere en God beloont de krans van heerlijkheid voor wie Zijn Woord in deze zuiverheid hebben gebracht. Preach it!

Bezoek hier de website van Christian Tan.

Reacties

A
Ik geloof niet dat een kind van God BEWUST valse profetie brengt, halleluja

In 1 Joh. 2:18,19 lezen we over de antichrist, die wel IN de kerk is, maar geen kind VAN God is.

Shalom
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify