zeggen

Dagelijks leven

29 augustus 2018 door Dick van den Bos

Vijf dingen die je niet moet zeggen tegen iemand in het ziekenhuis

Als je iemand in het ziekenhuis bezoekt, is het wijs om zorgvuldig je woorden te kiezen. Natuurlijk is het feit dat je er bent en dat je geeft om de persoon al heel belangrijk. Hij zal je inspanningen zeer waarderen. Maar om zeker te zijn dat je een goede tijd samen hebt, zorg ervoor dat je deze vijf uitspraken niet doet en bekijk deze zes goede adviezen van Desiring God.

Hier gaan we:

1. "Weet je wat je zou moeten doen? Je zou dit moeten proberen..."
“Een bezoek aan een vriend in het ziekenhuis is niet het juiste moment om therapieën aan te bevelen die jij op Pinterest hebt geleerd of van je neef hebt gehoord. Als iemand in het ziekenhuis ligt, betekent dat een gecompliceerde ziekte, met veel tests en heel veel gezondheidsprofessionals. De meeste mensen voelen zich overweldigd, uitgeput en bang in deze omgeving.

Als je suggereert dat een huis-tuin-en-keukenoplossing het antwoord biedt, kan vernederend zijn.”

2. “Wees niet bezorgd, het komt goed.”
“Beloof niet dat alles goed gaat komen, tenzij je diepgaande klinische kennis hebt over de situatie van jouw vriend. De waarheid is dat, ondanks jouw trouwe gebeden, sommige dingen misschien niet goed komen – en met zulke zinnen ontzeg je anderen het recht om hun angsten te uiten.”

"Vermijd ook eufemismes als ‘strijd de goede strijd.’"

“Wanneer een vriend echte dreiging in zijn leven meemaakt, kunnen lege beloften van herstel ervoor zorgen dat die persoon problemen niet te lijf gaat.”

"Vermijd ook eufemismes als ‘strijd de goede strijd.’ Het verslaan van ziekte hangt vaak af van invloeden die buiten onszelf liggen. Als we herstel framen als een zaak van onze wil, maken we ziekte erger door te doen of het iets te maken heeft met persoonlijk falen.”

3. “Ik weet hoe jij je voelt.”
“Doe niet alsof je precies weet hoe je vriend zich voelt, zelfs als je aan een soortgelijke ziekte hebt geleden. Verhalen over ziekte zijn niet universeel. De ervaring met een bepaalde ziekte kan zelfs verschillen tussen individuen, met verschillende waarden, angsten en ervaringen uit het verleden die kunnen verschillen. In plaats van zeker te weten hoe je vriend zich voelt, vraag hem hoe hij zich voelt. Luister en heb empathie. Focus op je vriend zijn en niet op jezelf.”

4. “Laat me weten als ik je op enige manier kan helpen.”
“Dit lijkt erg goedaardig en misschien ook wel een goede vraag. Maar er schuilt gevaar in deze zin. Ten eerste klinkt het onoprecht. Ten tweede, een overweldigende vriend bepaalt hoe je nuttig kan zijn, dat is best gek.

Mensen in het ziekenhuis hebben geen hulp nodig. Ze hebben behoefte aan mensen die hen niet definieëren als zieken.”

5. “Je ziet er verschrikkelijk / geweldig uit.”
“Opmerkingen over hun verschijning zegt iets over onze vooronderstelde mening. In het beste geval voelen ze een beetje verlichting, maar in het slechtste geval is het erg denigrerend. Vanuit welke invalshoek je ook praat, spreken over fysiek voorkomen weerhoudt een vriend ervan om te vertellen hoe het eigenlijk met hem gaat. Er goed uitzien en je goed voelen, zijn twee verschillende dingen.”

Zes manieren waarop je wel kunt helpen:

1. Bid
“Bedek je vriend met gebed. Bid met hem. Bid voor hem. Verzeker hem dat je hem regelmatig verhoogt voor onze opgestane Heer, die alle dingen nieuw maakt.”

2. Praktiseer de bediening van het aanwezig zijn
“In plaats van het verzekeren van je vriend dat je hem begrijpt, vraag hoe hij zich voelt. Luister en heb empathie.”

“Op sommige dagen heeft een vriend jou misschien nodig als luisterend oor. Op andere momenten waardert iemand het om simpelweg een compagnon naast zich te hebben, om samen televisie te kijken. In alle gevallen, probeer die ander te volgen. Wees beschikbaar, luister naar wat hij of zij zegt en toon je sympathie. Behandel die ander als een boreder of zuster in Christus, niet als een project.”

3. Let goed op signalen
“Worstelen met ziekte is uitputtend. Bezoek niet voordat je vriend heeft bevestigd dat hij je gemeenschap wil. Let op het non-verbale en beëindig het als hij vermoeid lijkt te worden. Vraag hem wat helpt en wat niet. Nodig hem uit om jou te vertellen wanneer je weg moet. Maar vooral, luister naar zijn of haar noden.”

4. Gebruik Gods woord om de persoon te troosten.
“Als je ze zorgvuldig selecteert, kan een Bijbeltekst helend werken. Psalmen en gezangen hebben veel genezende kracht. Begin niet met een hele exegese en Bijbelstudie, maar in het kort passages die Gods genade en hoop laten zien voor de situatie van je vriend.”

5. Vertrek als de dokters aankomen
“Ga weg als de dokter aankomt, tenzij je expliciet gevraagd wordt om te blijven. Het kan zijn dat de persoon gevoelige of persoonlijke vragen moet stellen en niet op zijn of haar gemak is met jou erbij. Respecteer haar privacy.”

6. Bevestig opnieuw je vriend z’n identiteit in Christus
“Zorg ervoor dat de ziekte van je vriend niet zijn identiteit aanvalt. Behandel haar zoals je altijd deed voordat ze ziek was. Maak grappen met haar zoals je altijd deed. Praat over vriendschappen of leuke herinneringen en de normale dingen van het leven. Spreek niet alsof de ziekte heeft veranderd wie hij of zij is. Maar beter: bevestig opnieuw dat hij of zij vernieuwd is door het geloof in Christus. We zijn geliefd door de grote Geneesheer, die de wereld geneest door Zijn wonden.”

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify