Het Bijbel Project

God

29 augustus 2018 door Redactie

Wat vertellen de wetten in het Oude Testament ons?

In deze video van Het Bijbel Project wordt uitgelegd wat de bedoeling is van de wetten uit het Oude Testament. Waarom staan ze in de Bijbel? Wat hebben ze te zeggen voor mensen die Jezus volgen?

Waarschijnlijk heb je weleens gehoord van de 10 geboden? Wij zien ze vaak als goed advies. Dus bijvoorbeeld: niet moorden, niet stelen, je ouders eren. In totaal zijn er 613 geboden die je in de eerste vijf boeken van de Bijbel vindt. Ook wel de Thora genoemd. De Thora wordt meestal vertaald met het woord ‘de wet’.

Ondanks dat de Thora letterlijk de wet betekent, gaan die boeken meer over iets anders. God wil namelijk een nieuw soort mens scheppen. Mensen die echt van God en van elkaar kunnen houden. Jezus vertelde de mensen dat Hij het plan van God tot een goed einde zou brengen.

De video neemt ons mee naar de Schepping en het verhaal van Abraham via de wetten die God aan Mozes geeft. Mozes geeft de eerste wetten aan het volk Israël die telkens die wetten breekt. Mozes geeft nieuwe wetten, waarna er weer opstand ontstaat. Zo gaat dat een tijdje door. Aan het einde van de Thora, zegt Mozes dat het volk een nieuw hart nodig heeft.

Jezus is onderdeel van dat verhaal. Het menselijke hart is de bron van het slechte en het lelijke in de mens. Alsof ons hart standaard tegen de wet van God is geprogrammeerd. Jezus is echter gekomen om de wet te vervullen. 

Bekijk hier hoe Jezus de wet vervult:

Reacties

H
Ook in dit filmpje wordt de gebruikelijke fout gemaakt. Je naaste is niet iedereen buiten jou. Het is namelijk onmogelijk om van iemand te houden als van jezelf, die je niet eens kent en waar je nog nooit van gehoord hebt. Mensen die zeggen dat wel te doen, zijn vrome wauwelaars die niet weten wat ze zeggen. In de tijd van Mozes waren je naaste je volksgenoten. Nu zijn dat je geloofsgenoten. Die hoor je lief te hebben als jezelf. Ook je vijanden hoor je lief te hebben, maar niet als jezelf. Die liefde is bedoeld om wraakgevoelens te voorkomen.
REAGEER
J
Hello redactie,

Een simpele check op wikipedia laat zien dat "TORA letterlijk betekent: instructie.

Tora is afgeleid van het Hebreeuwse werkwoord 'jarah' dat o.a. betekent: een doel raken, onderwijzen, maar ook [zelfs] regenen."De instellingen en verordeningen die de Heere in liefde heeft gegeven zodat de mens kan leven conform Gods bedoelingen, om dit doende, daardoor maximaal tot zijn recht te komen.

In de eerste plaats de mens in relatie tot God en

in de tweede plaats de mens in relatie tot de ander mens, dus elkaar.

REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify