Online leven

Dagelijks leven

28 augustus 2018 door Jeffrey Schipper

Christenjongeren gaan volledig offline: "Even geen stoorzender"

Hoe kom je ook alweer aan kennis als je geen Google tot je beschikking hebt? En hoe houden we onze vrienden op de hoogte zonder Wifi? Dit gaan jongeren ondervinden tijdens een digital detoxcamp. Henrieke Hoogendijk-van Dam, mediapedagoog bij Driestar educatief, beantwoordt een aantal vragen.

Driestar hogeschool leidt – al sinds 1944 – leraren op die met hart en ziel een bijdrage leveren aan het christelijk onderwijs.

“Stilte is de nieuwe luxe,” maakt Henrieke duidelijk. “In een wereld vol prikkels en Snaps ligt ons levenstempo heel hoog. Als jongvolwassene denk je daarover na en besef je dat je soms wilt onthaasten, dat je stilte nodig hebt. Stilte om na te denken over wat er echt toe doet in jouw leven en om tot diepe ontmoetingen met anderen te komen. Maar dat kost je wel je wifi-verbinding en dat vraagt grote zelfbeheersing. Omdat we in de praktijk zagen dat het bij veel jongeren bij goede voornemens bleef, dachten we na over een creatief concept waarin mediawijsheid en persoonlijk leiderschap ruim aan bod konden komen. Het werd een detoxcamp: een week werken aan jezelf, op een externe locatie.” Driestar organiseert dit samen met Yona en de JBGG.

In oktober organiseren jullie een ‘digital detoxcamp’. Wat houdt dit in en wat gaat er concreet gebeuren?
“Het detoxcamp is een ervaringsweek en een challenge waarbij je volledig offline gaat. De groep dompelt zich onder in de offline werkelijkheid en bouwt stukje bij beetje aan persoonlijk leiderschap en mediawijsheid. Je vormt de hele week een groep, maar het is onvermijdelijk dat je bij jezelf uitkomt; dat je ontdekt wat jouw leerpunten zijn en dat je ervaart hoe sterk of hoe zwak jij in je schoenen staat. Zo zijn er oefeningen om je concentratievermogen en je zelfbeheersing te trainen en er zijn veel leuke ‘aha-momenten’. Hoe kom je ook alweer aan kennis als je geen Google tot je beschikking hebt? En hoe houden we onze vrienden op de hoogte zonder Wifi? Tijdens de week wisselen sport, cultuur en natuur elkaar af. In alle programmaonderdelen zitten bouwstenen verstopt om sterker te worden in de keuzes die je maakt rond je mediagebruik.

"Je gaat offline, maar juist dan verbindt je je aan elkaar. Er zit geen scherm meer tussen jou en je (nieuwe) vrienden."

Jongeren die meegaan (allemaal 20-25 jaar) ervaren allereerst veel gezelligheid en vriendschap. Maar ook de stilte, een echte pen en papier en de reactie die zij hebben ontwikkeld op mediaprikkels. Media-middelen worden overigens niet volledig in de ban gedaan die week. Zo is er een GPS-tocht, waarbij je tegelijkertijd veel leert over het navigeren op ‘de digitale snelweg’. Het leukste aspect van de week is dat het mediawijs worden een groepsuitdaging is. Via een uitgebreid puntensysteem ga je de strijd aan met elkaar en tegen elkaar. Je buddy’s maken de offline challenge zowel makkelijk als moeilijk.”

Het thema luidt ‘Check out & connect’. Wat moet ik mij daarbij voorstellen?
“Je gaat offline, maar juist dan verbindt je je aan elkaar. Er zit geen scherm meer tussen jou en je (nieuwe) vrienden. Er is geen stoorzender meer tijdens een goed gesprek. Momenten die je samen meemaakt hoef je niet meer vast te leggen in een statusupdate, maar stollen tot een waardevolle herinnering. Het ‘Check out & Connect’ krijgt tijdens de week ook een diepere laag. Offline gaan en stilte nemen om te naderen tot God, biddend om Zijn genade. En dan kom je tot de hoofdvraag van je leven: leef jij verbonden aan Hem en aan je Bijbel? Wat is jouw geestelijke selfie?”

Ook Yona is bij het evenement betrokken. Voor de mensen die hen niet kennen. Wat is Yona en waarom zijn zij van toegevoegde waarde?
“Yona is een community die zich sterk maakt voor een gezonde online lifestyle. Het kernwoord daarbij is ‘samenwerking’. Ze moedigen jongeren aan om elkaar te helpen in het maken van verstandige keuzes online - in het bijzonder als je merkt dat je overmatig shopt of verslaafd bent aan online gokken of porno. Om jongeren te helpen is de Yona-app ontwikkeld, waarbij twee personen openheid geven in hun mediagebruik richting elkaar en waarbij beide buddy’s doelen stellen voor zichzelf. Het mooie is dat de insteek van transparantie en samenwerking exact de opzet is van het detoxcamp. Je hoeft het niet alleen te doen, wees open tegen elkaar en help elkaar. En: door te werken aan mediawijze beslissingen en aan persoonlijk leiderschap helpt het detoxcamp om te komen tot een gezonde online lifestyle.”

"Wij houden met elkaar overeind dat het belangrijk is om twee levens te managen: ons echte leven en ons digitale leven."

Waarom is het nodig dat juist in deze digitale tijden dit evenement wordt georganiseerd?
“Je gunt anderen het ervaren van de stilte, het ervaren van dagen zonder Snaps en statusupdates. Wij houden met elkaar overeind dat het belangrijk is om twee levens te managen: ons echte leven en ons digitale leven. Dat kost zoveel energie. Het kan zelfs ons genieten in de weg staan. Daarom is het belangrijk om de knop om te zetten, om offline momenten en uitjes bewust te plannen in je agenda. Daarvoor moet je wel eerst ervaren hebben hoe mooi deze momenten zijn. Dan moet je een middag in de natuur zijn geweest zonder trillende telefoon in je zak, om alle bloemen te ruiken en de kleurenpracht te ziet. Dan moet je een stad hebben bezocht zonder de druk om selfies en schitterende foto’s te maken. En dat is precies wat je ervaart tijdens het detoxcamp.”

Wanneer is het digital detoxcamp geslaagd?
“Als jongeren na de week zeggen: ‘Bij mij is de knop om. Ik heb ervaren hoe waardevol momenten zonder media zijn. Ik ga een betere balans in mijn leven brengen, waarbij ik soms bewust een actieve en strategische mediagebruiker ben, maar waarbij ik op andere momenten alle media thuis laat of weg leg.’ Dat is het grote doel achter het detoxcamp.”

Het detoxcamp is bedoeld voor jongeren van 20-25 jaar. Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher