ISIS

Nieuws

28 augustus 2018 door Dick van den Bos

Hoe de stad Ninevé volledig is omgekeerd door islamisten

Vier jaar geleden vond er een enorme exodus plaats van 140.000 christenen door IS militairen, bij het Irakese Ninevé. “Het idee was om de bevolking te vernietigen en ook om alle herinneringen uit het verleden van Ninevé uit te wissen”, zegt Andrew Walther van Knights of Columbus tegen CBN News.

De laatste jaren helpt de katholieke organisatie Knights of Columbus de vervolgde christenen in het Midden-Oosten. Ze laten zien hoe oude herinneringen aan Jona vernietigd zijn en ook oude graven en ruïnes niet meer aanwezig zijn.

De geschiedenis van 2000 jaar, waarin ook de christelijke Chaldeeën, Syriërs en Assyriërs deel van uitmaakte, is in een paar dagen uitgewist.

“Toen IS door Noord-Irak trok en de christelijke bevolking decimeerden, gaven ze hen drie opties: bekeren, sterven of in sommige gevallen vluchten”, zegt Walther. “IS wilde elke vorm van diversiteit uitbannen. Het gevolg daarvan was dat ze niet alleen mensen uitbanden, maar ook alles dat hun cultuur uitdroeg.”

Vernietigen
“Ze vernietigden meer dan 13.000 huizen, 263 kerken en 140 gebouwen. Het doel was om alles dat afweek van het geloof van IS te vernietigen”, voegt hij er aan toe.
Ondanks de enorme uitdagingen, vestigen christenen zich langzaam weer in hun gemeenschappen. Met hulp van Knights of Columbus, herbouwen honderden families hun huizen weer. Walther: “Deze stad had honderden families, ze zijn allemaal verplicht verwijderd door IS en uiteindelijk was de stad in een verschrikkelijke staat.”

Op 7 augustus herinnerde de vluchtelingen de vierjarige exodus uit Ninevé. “Het was niet alleen een herinnering aan een verschrikkelijk evenement”, zei Paul Thabit Mekko, een christenleider daar tegen AsiaNews. “Dit was een moment om het verleden te lezen met een nieuwe geestdrift en met echte hoop. Wat onmogelijk leek, werd mogelijk en hopen dat andere stappen zullen volgen.”

Er is desondanks nog een grote groep dat nog geen huizen heeft, en dus niet is teruggekeerd. “Als niet alle families terugkomen, zal het christendom verdwijnen uit Irak”, zegt hij. Nu zijn er 8.815 families teruggekeerd.

Geloof
Toch is hij hoopvol. “In Jezus’ naam is alles mogelijk”, zegt hij. “De mensen hebben jarenlang extreem moeten lijden en ze hebben veel moeilijkheden onder ogen gezien. Maar ze hebben een geloof dat hen in staat stelt om alles te overleven.”

Reacties

H
Dit word een gebedsonderwep van mij en gebedsgroepen. Dat het Christendom in grootheid mag terugkeren in Irak en het hele Midden-oosten. Dat ze net als in ons land vrijheid van meningsuiting en godsdienst krijgen. HERE ONTFERM U OVER HET MIDDEN OOSTEN.
REAGEER
J
Wat een getuigenis

"Toch is hij hoopvol. “In Jezus’ naam is alles mogelijk”, zegt hij.

“De mensen hebben jarenlang extreem moeten lijden

en ze hebben veel moeilijkheden onder ogen gezien.

Maarze hebben een GELOOF dat hen in staat stelt om alles te overleven.”Kijk en om die reden willen wij christenen deze broeders en zusters eigenlijk liever niet in ons midden hebben!!

Dan valt namelijk op,

hoe `oppervlakkig` ons geloof hier in het westen in wezen is.

Net als `onze kultuur` nauwelijks EEN MICRON dik!

REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher