Philip Egan
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

27 augustus 2018 door Katholiek Nieuwsblad

Bisschop vraagt paus om speciale ‘misbruiksynode’

Een buitengewone synode en een door leken georganiseerd congres over seksueel misbruik en preventie ervan. Daarvoor pleit bisschop Philip Egan van het Britse bisdom Portsmouth volgens het Katholiek Nieuwsblad.

De Rooms-Katholieke Kerk staat wereldwijd in het middelpunt van de belangstelling vanwege recente misbruikschandalen in de VS, Chili, Australië en Ierland. Onlangs werden meer dan 300 priesters in de Amerikaanse staat Pennsylvania beschuldigd van seksueel misbruik van kinderen. Het misbruik speelde zich af over de afgelopen zeventig jaar en is gepleegd in zes van de acht bisdommen in Pennsylvania.

Paus Franciscus heeft in de afgelopen weken het misbruik herhaaldelijk veroordeeld, maar volgens Egan is meer nodig. Naast het uitdrukken van zijn droefheid voelt de bisschop zich geroepen een meer “constructief voorstel” te doen en de paus te vragen een buitengewone synode te houden, voorafgegaan door een congres met deskundigen op het gebied van seksueel misbruik.

De resultaten van het congres zouden meegenomen kunnen worden in de erop volgende bisschoppensynode. "Het zou mogelijk moeten zijn mechanismen te ontwikkelen die bisschoppen helpen in hun verantwoordelijkheden tegenover clerici," aldus Egan in een brief aan de paus.

Foto: bisdom Portsmouth

Reacties

H
Om mij onduidelijke redenen heeft de RK kerk het celibaat heilig verklaard. Dus wat er ook gebeurd, het celibaat wordt niet opgeheven en er wordt ook geen dispensatie op gegeven, want dispensatie leidt via precedentwerking onvermijdelijk tot opheffing. Dus zullen deze schandalen zich regelmatig blijven voordoen. Hoe vaak de Paus ook om vergiffenis vraagt. Die vergiffenis vraagt de Paus trouwens aan God, wat erop wijst dat hij geen veranderingen zal toestaan.
A
Ik vul deze reactie aan met wat gedegen werk:

https://www.lucepedia.nl/dossieritem/celibaat/celibaat

De slotzin van dit omvangrijke artikel luidt:

"Uiteindelijk behoort het verplichte celibaat niet tot de kern van het priesterschap, omdat het een regel is die afkomstig is uit de discipline van de Kerk. De Kerk is vrij om deze regel wel of niet te handhaven...".Het gaat hier dus niet om een dogma, maar om een regel van bestuur.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.