broodtrommel

Dagelijks leven

27 augustus 2018 door Jos van de Breevaart

Duurzaam doen gaat niet over windmolens en zonneparken

Moet duurzaam per se duur zijn? Is het zo dat alleen de mensen die wat meer te besteden hebben dan Henk en Ingrid mee kunnen doen aan de nieuwste trend die duurzaam heet? Klopt het dat we alleen maar last van hebben dat de overheid zo graag haar groene kant laat zien? Is duurzaamheid vooral iets voor de politiek?
Ik zou denken van niet. Veel van deze gedachten zitten tussen onze oren en kunnen zelfs voor sommigen redenen zijn om zich af te zetten tegen duurzaamheid.

Maar hoe zit dat dan met die energieprijzen? Stijgen de energierekeningen echt zo hard? Ja en nee. Natuurlijk gebruikt de overheid de energiebelasting als middel om het gebruik van elektriciteit en gas te sturen, maar is dat nu echt zo negatief? Het belastingvoorstel van de Klimaattafel Samson laat zien dat dit niet per definitie zo hoeft te zijn. Wie geen energie bespaart, gaat het voelen in de portemonnee, aldus Samson in de Volkskrant. Het voorstel van Samson komt erop neer dat gasrekening flink stijgt en de kosten voor elektra naar beneden gaan. Netto zou dit betekenen dat je nog iets meer zou moeten betalen dan in de huidige situatie, maar het voorstel is er juist op gericht dat het interessant wordt om energie te besparen. Want het is idee is dat wanneer je minder energiekosten hebt, je meer kunt investeren in verduurzamingsmaatregelen, wat vervolgens weer een financiële besparing op zou moeten leveren.

Wil je iets bijdragen aan een duurzame maatschappij dan kun je dus het beste beginnen met besparen op je energieverbruik.

Energie die je niet verbruikt hoeft ook niet opgewekt te worden. Wil je iets bijdragen aan een duurzame maatschappij dan kun je dus het beste beginnen met besparen op je energieverbruik. Zorgen dat je minder gas en elektra verbruikt, maar je kunt ook denken aan de brandstof van je auto. Niet iedereen hoeft een elektrische auto te rijden, al zou dat wel mooi zijn (even de productie van de batterijen en impact op het elektriciteitsnet buiten beschouwing latend), maar ook met een oude diesel kun je zuinig rijden! En waarom zouden we met z’n allen met de auto de weg op gaan, als we ook gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer of andere manieren van samen reizen?

Duurzaam doen. Dan hebben we het niet over windmolens of zonneparken. Dan denk ik ook niet aan de semi-duurzame stadsverwarmingsnetten en houtpellet-installaties. Nee, dan denk ik meer aan jouw eigen woning. Aan het appartement wat je huurt en waar je sowieso een vast bedrag betaalt voor de energiekosten. Dan denk ik aan jouw gedrag, bij je ouders thuis. Dan denk ik ook aan het gezin wat leeft van een minimaal inkomen, dus die besparing op de energiekosten goed kunnen gebruiken.

Natuurlijk levert het een enorme besparing op als je woning goed geïsoleerd is. Maar niet iedereen kan of wil daarin direct investeren. Een goed begin zou daarom zijn om bijvoorbeeld de thermostaat een graadje (of twee) lager te zetten en misschien een trui extra aan te trekken. Of de gordijnen ’s avonds eerder dicht te doen zodat de kou minder naar binnen komt. Ook het ’s nachts volledig uitschakelen van de verwarming of een forse verlaging, is niet heel handig. De verwarming verbruikt dan ’s morgens meer energie om weer op temperatuur te komen. En misschien kun je ook wel af met vijf minuten douchen?

Een goed begin zou daarom zijn om bijvoorbeeld de thermostaat een graadje (of twee) lager te zetten en misschien een trui extra aan te trekken.

Toch moeten we ook niet alleen denken aan het besparen van eigen energie. Ook in ons consumptiegedrag kunnen we best wat milieubewuster zijn. Zorg voor zo min mogelijk afval. Als we dan al afval hebben, laten we het dan zo goed mogelijk scheiden, dat scheelt veel energie in het verwerkingsproces.
Hoe? Je brood meenemen in een broodtrommel in plaats van in losse plastic zakjes. Zelf een tas meenemen naar de winkel, in plaats van overal een tasje bij te kopen. En moeten we altijd het nieuwste van het nieuwste hebben, of kunnen we ook wat langer met een paar schoenen, een telefoon of kleding doen?

Waarom zouden we nou per se mee moeten gaan in de trend van besparing, duurzaamheid en milieubewustheid? Omdat iedereen het doet? Nee. Levert het zoveel op? Dat ook, al is het soms niet direct in je portemonnee zichtbaar. Omdat de poolkappen smelten? Misschien. Om de CO2 uitstoot naar beneden te halen? Misschien. Valt over te discussiëren. Maar veel belangrijker is het punt van rentmeesterschap. We zijn geen eigenaar van deze aarde, maar zijn ‘slechts’ rentmeesters. Rentmeesters, met de dure plicht om zorg te dragen voor de aarde, en niet verkwistend met de schepping om te gaan. Daarom duurzaam doen!

Jos van de Breevaart is bestuurslid Relaties en Organisatie bij SGP-jongeren.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher