ChristenUnie
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

24 augustus 2018 door Jeffrey Schipper

Hoogleraar: ChristenUnie zet haar geloofwaardigheid op het spel

"De ChristenUnie stevent af op een groot debacle. Met de steun voor het afschaffen van de dividendbelasting dreigt ze al haar geloofwaardigheid te verliezen," stelt Johan Graafland. De hoogleraar economie, onderneming en ethiek aan Tilburg University schreef een commentaar in het Nederlands Dagblad.

Al maandenlang krijgt het kabinet kritiek op het afschaffen van de dividendbelasting. Door deze maatregel moeten bedrijven aantrekkelijk blijven voor buitenlandse beleggers. Premier Mark Rutte benadrukte keer op keer dat het een onderdeel is van een breder pakket aan maatregelen om het vestigingsklimaat te verbeteren. Met de nodige tegenzin verdedigt de ChristenUnie het afschaffen van de dividendbelasting.

"Gert-Jan Segers heeft recent aangegeven dat de ChristenUnie juist deze neoliberale agenda ter discussie wil stellen," maakt Graafland duidelijk. "Maar de steun aan de afschaffing van de dividendbelasting reduceert dit tot een loos gebaar. Segers zei eerder dit jaar: "De groeiende onzekerheid van mensen op cultureel en op economisch terrein is de prijs die we betalen voor decennia van liberalisering en steeds efficiëntere, maar ook steeds onpersoonlijkere overheidsdiensten."

Graafland: "In de tweede plaats laat de ChristenUnie politiek sjoemelen met de waarheid ongestraft passeren. Dit beleidsvoorstel heeft immers een duistere voorgeschiedenis, waarin diverse bewindslieden een loopje met de waarheid namen, over het al of niet bestaan van geheime nota’s die tijdens de kabinetsformatie op tafel zijn geweest." Volgens hem ontbreekt het de ChristenUnie aan politieke moed om het kabinet de voet dwars te zetten.

Ook wijst de hoogleraar op het feit dat de ChristenUnie de omstreden maatregel verdedigt. "Zij hebben blijkbaar geen boodschap aan wetenschappelijk onderzoek. Er is namelijk geen onderzoek dat hier op een wetenschappelijk verantwoorde manier steun aan geeft." Graafland heeft een advies voor de ChristenUnie: "Bezint eer gij u in een situatie van een onherstelbare vertrouwenscrisis bevindt."

Lees het volledige commentaar van Johan Graafland in het Nederlands Dagblad.

Reacties

H
Belastingen zijn over het algemeen schadelijk voor een economie. Zeker dubbele belastingen, als de dividendbelasting, en belasting over belasting. Die laatste twee zijn gewoon diefstal. Want dat de overheid niet kan stelen, is een misvatting. Overheden stelen veel en vaak. Het is links beleid om dit te verdoezelen.
S
"Belastingen zijn over het algemeen schadelijk voor een economie." Klinkt meer liberaal dan christelijk want o.a. een christen kan een liberaal uitleggen wat er gebeurt met de economie van een land wanneer er bruggen instorten, soldaten pang moeten roepen en er te weinig mensen worden opgeleid. En lage inkomens betalen ook belasting op belasting. Inkomstenbelasting en BTW en nog veel meer. En als het de rijken der aarde overkomt is het opeens een probleem.
Toon meer antwoorden (19)
Toon meer reacties (4)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.