God

27 augustus 2018 door Dick van den Bos

Jan-Paul roept op tot meer evangelisatie: "Veel christenen zijn bang"

Het overgrote deel van de christenen heeft moeite om het Evangelie uit te leggen en het geloof te verdedigen. Dat zegt Jan-Paul Arlar, die zich als operationeel directeur voor Gospel Music Festival voorbereidt op de Power and Love conferentie in Nijkerk. “Ik hoop echt dat dit gaat veranderen – en we als christenen ons niet laten afschrikken als mensen ons afwijzen.”

Bij Power and Love komen bekende evangelisten zoals Todd White, Robby Dawkins en Mattheus van der Steen. En dat is hard nodig, want volgens Arlar krijgt evangelisatie te weinig aandacht binnen de kerk. “Helaas worden de meeste gemeenten vaak alleen geleid door herders en leraren – die de boel bij elkaar proberen te houden. Maar de evangelist heeft geen prominente plaats.” 

Weinig kerkgroei
“Hoor jij weleens iemand die vanaf de kansel uitlegt hoe je het Evangelie verkondigt of mensen tot Jezus leidt? Maar weinigen focussen op evangelisatie! Daardoor is er zo weinig kerkgroei in Nederland. Kerken groeien vooral doordat mensen van de ene naar de andere kerk gaan. Vorig jaar was ik bij de There is More conferentie met Randy Clark en er waren daar veertig mensen die aangaven dat ze Jezus wilden leren kennen. Toen hoorde ik iemand zeggen: 'Dat zijn er meer dan bij alle PKN-gemeenten in een heel jaar.' Daar schrok ik echt van. Het zijn er zo weinig!”

"Hoor jij weleens iemand die vanaf de kansel uitlegt hoe je het Evangelie verkondigt of mensen tot Jezus leidt?"

“Daarom is het zo belangrijk dat er evangelisatietrainingen zijn. Je leert er om iemand eenvoudig en op rustige manier aan te spreken of goede manieren te vinden om een gesprek te beginnen. Dat is precies wat veel mensen lastig vinden. Hoe begin je? En hoe kun je vrijer worden om het geloof met mensen te delen? Ik geloof dat de Heilige Geest ons ook hierbij wil helpen. Als we net als Paulus wandelen in Zijn kracht – dan zal de Heilige Geest mensen overtuigen van zonde, gerechtigheid en oordeel.”

“Daarnaast is het ook super belangrijk dat de mensen uiteindelijk een kerk gaan vinden. We zijn bezig met een evangelisatie-app die bekeerlingen kunnen downloaden. Daarin staan korte video’s hoe mensen kunnen groeien in het geloof. Verder kun je bijvoorbeeld je woonplaats opgeven en dan krijg je een lijst met kerken waar je naartoe kunt gaan. Opvolging is heel belangrijk, je wilt de mensen natuurlijk niet kwijtraken. En dat is ook waar de meer behoudende christenen vaak een kritische noot bij plaatsen: iemand heeft zijn leven aan Jezus gegeven op straat, maar wat daarna? Deze app is hiervoor een hulpmiddel.”

Risico
Het grote probleem bij veel mensen is desondanks dat je risico loopt bij het evangeliseren. Je kunt zomaar uitgescholden worden. “Je hoopt natuurlijk dat mensen er voor open staan, maar je hebt niet die garantie. Dat moet je als christen niet erg vinden, je moet er overheen stappen. Het is heel vervelend als je uitgescholden of afgewezen wordt. Tegelijkertijd denk ik dan: Jezus had hetzelfde probleem. Mensen probeerden Hem te stenigen en uiteindelijk werd Hij zelfs aan het kruis gehangen. In het buitenland maken christenen ook de meest levensbedreigende situaties mee. In Nederland zijn we zo gezegend. Het allerergste wat je hier kunt meemaken is een klap incasseren. Kijk eens naar onze broeders en zusters in Irak of Myanmar; ze worden vaak gegeseld en vermoord. Ook in de tijd van Handelingen waren er ernstige vervolgingen.”

"Het is zonde als we het Evangelie niet tot de mensen brengen – want zonde betekent ‘je doel missen.’"

“We zijn gezegend met veel vrijheid en daar moeten we gebruik van maken. Het is zonde als we het Evangelie niet tot de mensen brengen – want zonde betekent ‘je doel missen.’ Niet alleen koffie drinken, maar ook de liefde van Jezus delen met de buitenwereld zou het hoofddoel van de kerk moeten zijn. In Handelingen groeiden ze zo hard dat er diakenen aangesteld moesten worden om in alle noden te kunnen voorzien. De apostelen konden zich daarmee ook concentreren op waar ze echt voor geroepen zijn; het Evangelie delen met ongelovigen.”

Hoe komt het toch dat christenen zoveel moeite hebben met evangelisatie? Jan-Paul denkt na en zegt: “Veel christenen zijn bang om verbaal overreden te worden door niet-gelovigen. Ik denk dat het vooral angst is en misschien onwetendheid. Als je daar doorheen breekt - wat echt kan - dan wordt het heel anders. Ik ken zo veel mensen die bang waren om de straat op te gaan of iemand aan te spreken en nu vol zelfvertrouwen Jezus' boodschap uitdragen.”

Handvatten
Als je bang bent, maar wel een verlangen hebt om het Evangelie te delen, dan is Power and Love erg geschikt. “Je krijgt heel veel onderwijs, maar je gaat ook twee keer per dag de straat op om te oefenen. Als je wat terughoudender bent of een beetje bang, kun je gekoppeld worden aan iemand met ervaring en zelfvertrouwen. Je kunt gewoon meekijken en leren. Vaak zie je dan dat onervaren mensen het halverwege ook willen proberen. Goed voorbeeld doet goed volgen. Doen is de beste manier om te leren – beter dan boeken lezen.

En er zijn veel praktische handvatten die echt werken. Er is bijvoorbeeld een plaatje dat je kan downloaden: Jesus at the door. Het is een figuurtje met een deur en een hart (zie onderstaande foto, red.). Je kunt het plaatje op je telefoon zetten en daarmee aan iemand vragen: heb je dit plaatje weleens gezien? God wil je aanspreken. Jezus houdt van jou en klopt aan de deur van jouw hart.”

Je kunt je nog opgeven voor de Power and Love conferentie

Reacties

J
Licht moet niet onder het bed maar op de kandelaar!

Iedere Christen mooie tekst op T-shirt en op de auto en bordje in de tuin en .......

En vergeet niet iedereen te vertellen dat JEZUS van hem/haar houdt!!

Gods barmhartigheid brengt mensen tot bekering

REAGEER
J
Hier kan ik AMEN op zeggen! We mogen nooit stoppen met verkondigen!
REAGEER
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify