Nieuws

23 augustus 2018 door Jeffrey Schipper

50 jaar na kerkscheuring sluiten twee gereformeerde kerken elkaar weer in de armen

Ruim 50 jaar na de kerkscheuring vormen de Nederlands Gereformeerde Kerk (NGK) en de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt (GKv) in Heerde-Epe vanaf 1 september weer één gemeente, laat de Stentor weten.

Vorig jaar was het 50 jaar geleden dat de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) ontstonden na een scheuring binnen de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt) (GKv). De laatste jaren groeien NGK en GKv steeds meer naar elkaar toe. Op de Landelijke Vergadering van de NGK is het voorstel aangenomen om op 31 oktober 2017 tijdens een gezamenlijke landelijke bijeenkomst "concrete stappen te zetten op weg naar kerkelijke eenheid."

Kortom, de NGK en GKv zijn verloofd en een huwelijk is in zicht. Vooruitlopend op die grote dag besluiten plaatselijke gemeenten om nu al te fuseren. Na Nunspeet, Wapenveld, Neede, Nijverdal en Zaandam is het nu dus de beurt aan Heerde. De NGK en de GKv in Heerde pakten in de afgelopen jaren echter geleidelijk aan steeds meer activiteiten gezamenlijk op. Het jeugdwerk, de middagdiensten en het gezamenlijk kerkenraadsoverleg zijn daarvan voorbeelden. 

"We hebben beide de overtuiging dat we bij elkaar horen en bij elkaar willen zijn. Dat is de kern," onderstreept voorzitter Klaas Harink van de gezamenlijke kerkenraad. Als het gaat om eenwording tussen NGK en GKv wordt het jaar 2023 genoemd als reële optie. De komende jaren houdt een regiegroep zich bezig met inventarisaties. Via deze website kunnen belangstellenden op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify