Maarten van der Weijden

Nieuws

23 augustus 2018 door NRC Handelsblad

Vroeger hadden ze Jezus, nu de lijdende topsporter Maarten

Maarten van der Weijden wordt door veel Nederlanders geroemd en geprezen. Met zijn elfstedenzwemtocht heeft de sporter een topprestatie geleverd. De zwemtocht heeft tot nu toe ruim 3,5 miljoen euro opgebracht.

"Alsof hij over dat water had gelópen, zo praatte men maandag over Maarten van der Weijden en zo hadden de mensen aan de kant hem aangemoedigd," schrijft Floor Rusman in NRC Handelsblad. "Zoals Jezus het lijden van de mensen op zich nam, zo zwom Van der Weijden zichzelf kapot om het lijden aan kanker te bestrijden."

"Zoals Simon van Cyrene het kruis overnam van Jezus, zo werd Van der Weijden op cruciale momenten over bruggetjes heen getakeld of door boeren met lampen beschenen. (...) Maartens moeder stond net als Maria langs de route, maar kon niet verhinderen dat haar zoon, net als die andere Zoon, drie keer viel: Jezus viel onder het kruis, Maarten viel in slaap."

De opiniemaker concludeert dat mensen nooit veranderen en altijd op zoek zijn naar nieuwe helden. "Geef de mensen een Goed Mens om van dichtbij te zien, en ze aanbidden Hem maar al te graag."

Lees het volledige commentaar in NRC Handelsblad.

Reacties

Je mag Maarten los zien van de lijdende christus. Het zijn totaal niet vergelijkbare grootheden. Maar de mens is van nature gemaakt om te aanbidden. Nu velen de kerk de rug hebben toegekeerd en al helemaal na de schandalen, heeft men behoefte aan een persoon aan wie ze hun innerlijke gevoelens kunnen toeschrijven. De daden van Maarten emotioneren terecht, want de motieven van Maarten worden als zuiver ervaren en de inspanningen heroïsch. Maar bedenk dat er ook door christenen heldendaden worden verricht, maar die bereiken wat minder de media!
ik denk dat de mensheid snakt naar mensen die in hun wandel de gezindheid van Christus laten zien. Iedere generatie en iedere cultuur heeft zulke rolmodellen nodig, om niet helemaal collectief te verzinken in zelfzucht en eigenbelang. Het kan er toe leiden dat deze iconen aanbeden worden, maar het kan er ook toe leiden dat men gaat zoeken naar Degene die in die zelfopoffering het diepst ging. Maar cynische lieden staan altijd klaar om zo'n levenshouding te besmeuren... omdat ze het niet op waarde weten te schatten. Sneu volk, sneue krant.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand!