Donald Trump
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

23 augustus 2018 door CIDI | Israël Today

Trump: Israël zal een hogere prijs betalen in de vredesonderhandelingen

Binnenkort onthuldt de Amerikaanse president Donald Trump zijn vredesplan voor het Palestijns-Israëlische conflict. Hij herhaalde dat Israël een hogere prijs zal betalen, omdat de Amerikaanse ambassade is verhuisd naar Jeruzalem. Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) schrijft hierover.

De president beschouwt de ambassadeverhuizing als een voorsprong voor Israël in de onderhandelingen. Voor de Israëlische regering zal Trump zijn hogere prijs waarschijnlijk niet als een verrassing komen. “Jullie hebben een punt gewonnen, en jullie zullen een aantal punten opgeven later in de onderhandelingen – als die ooit zullen plaatsvinden,” aldus Trump eerder dit jaar tegenover de Israëlische premier Benjamin Netanyahu bij het Wereld Economisch Forum in Davos.

Israël Today vraagt zich af of Israël bezorgd moet zijn over de woorden van Trump. 'Als Trump niet van plan is om te voldoen aan de hoogste Palestijnse eisen, zoals het overspoelen van Israël met miljoenen zogenaamde Palestijnse 'vluchtelingen', en in plaats daarvan alleen maar hen een hoop geld of een andere economische stimulans wil geven, is het even onwaarschijnlijk als bij vorige presidenten dat de Palestijnen hiermee instemmen, en kan Israël daarom opgelucht ademhalen,' schrijft het magazine.

Het medium voegt toe dat de Palestijnse leider Machmoud Abbas zich in de kwestie-Jeruzalem al buitenspel heeft gezet door te hoog in te zetten. Abbas heeft decennialang volgehouden dat er geen vrede kan zijn, tenzij de oostelijke helft van Jeruzalem, met inbegrip van de Tempelberg, aan de Palestijnen wordt overgedragen. Maar door Jeruzalem te erkennen als Israëls hoofdstad is 'Jeruzalem' wat Trump betreft van tafel. 

Israël Today is dan ook van mening dat het toekomstige vredesplan per definitie niet geaccepteerd zal worden door de Palestijnen. Op 25 september gaat de Commander in Chief zijn vredesvoorstellen onthullen op de Algemene Vergadering van de VN. Dan zal blijken of Israel inderdaad een “hoger prijs” zal betalen voor de Jeruzalem-erkenning. 

Lees hier meer op de website van Israël Today.

Reacties

H
Evenals alle vorige pogingen zal ook deze stranden op de onwil van de Palestijnen. Want elke overeenkomst zal neerkomen op een erkenning van de positie van de tegenstander. Je kunt nu eenmaal geen overenkomst sluiten met een partij welks bestaansrecht je niet erkent. Dat is het cruciale punt: de Palestijnen willen de positie van Israël als rechthebber op land in het Midden Oosten niet erkennen. In Palestijnse ogen dienen alle Joden het gebied te verlaten. Een Joodse staat dient niet te bestaan, zeker niet op die plek.
Waarom zou een Amerikaanse president eigenlijk met vredesvoorstellen moeten komen? Per slot van rekening kennen de Israëlische joden en de Palestijnen elkaar goed en weten ze ook goed van elkaar waar ze belang bij hebben. Het zijn ook intelligente, volwassen mensen (hoop ik), dus laat ze onderling iets regelen. Wel moeten we Israël erop wijzen dat openluchtgevangenissen geen gezicht zijn en nergens op slaan.
H
Beste Kees, daarom zal, wat jij een openlucht gevangenis noemt, binnenkort worden opgeheven en de bevolking naar hun oorspronkelijke thuisland worden teruggestuurd.
Toon meer antwoorden (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.