lege kerk

God

22 augustus 2018 door Jeffrey Schipper

Gertine moest ervoor zorgen dat de kerk weer vol raakte

"Aantallen als synoniem voor succes. Dat was het verlangen dat ik overal proefde, ook bij mezelf, toen ik begon als dominee in de kerk. Ik voelde de druk om te presteren," schrijft Gertine Blom over haar beginperiode als predikant. Ze ging na haar studie theologie aan de slag in een vergrijsde gemeente. Op de progressief-christelijke weblog Lazarus deelt ze haar ervaringen.

In die vergrijsde gemeente leerde ze een belangrijke les dankzij haar contact met een mevrouw die stervende was. "Ze was nog nooit in de kerk geweest, wel gelovig, had altijd erge pijn en was niet meer in staat haar huis uit te komen. (...) Die uurtjes op donderdagmorgen bij deze vrouw werden al snel de mooiste uren van de week. Ik las met haar uit een platenboek met Bijbelvertellingen waarop we samen reflecteerden. (...) Vlak voordat ze zou overlijden vroeg ze me om nog een keer te komen. Samen lazen we Psalm 23 en we omhelsden elkaar."

"Wat maakte me zo gelukkig in die ontmoetingen?," vraagt ze zichzelf af. "Ik kon het niet precies uitleggen. Ik wist wel dat het absoluut niets te maken had met aantallen kerkgangers, geld, prestatie of invloed. Het was puur die eenvoudige ontmoeting tussen twee mensen, het moment van samen praten over God en over alledaagse dingen, waarin ik iets proefde van de hemel.

Ik had wat tijd nodig, maar uiteindelijk begon ik alles wat er gebeurde in de kerk met andere ogen te zien. (...) In elke ontmoeting met een ander mens, waarin we onszelf echt openden voor elkaar, herkende ik datzelfde diepe gevoel van verbondenheid en geluk. Ik leerde om dat te benoemen als een teken van het Koninkrijk van God."

Lees hier de volledige blog van Gertine Blom.

Reacties

E
Het gaat ook om aantallen. Het is En-En. De leegloop van kerken mag niet onder het tapijt geveegd worden, al is de getuigenis van een ontmoeting mooi en belangrijk.
REAGEER
H
Beste Gertine, ik heb je artikel 'verslonden'. Heel veel dank voor de ''benzine'' die je gaf om de motor van onze bediening in dit nieuwe seizoen weer te kunnen starten. De motor in onze wijk via Huis van Bemoediging, bediening onder eenzamen, ouderen of mensen die tijdelijk op zichzelf zijn aangewezen door stress, scheiding of burn-out. Het contact met de ander, werkelijk de ander zien en daarbij aanwezig kunnen zijn.

Adem van Zijn Geest kunnen zijn, door de olie van de Heilige Geest. Veel dank en veel zegen!
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher