biechtstoel

Nieuws

22 augustus 2018 door Trouw

PKN-predikant nodigt Groningers uit voor de biecht

Wie dacht dat de biecht alleen een katholieke aangelegenheid is, heeft het mis. De protestantse dominee Pieter Versloot gebruikt zijn consistorie om de biecht uit te oefenen, vertelt de 47-jarige predikant in gesprek met Trouw.

Versloot legt uit wat de biecht inhoudt. "Iemand vertelt zijn verhaal, ik zit er bij en ik luister. Ik geef geen advies, ik ga niet in iemands ziel roeren. Ik ben geen psycholoog, ik ben dominee. Soms bid ik met iemand, of lees een stukje uit de Bijbel." Zo wordt ruimte gecreëerd voor mensen die in een benarde situatie zitten. "Hij geeft licht, lucht en ruimte," stelt hij.

Tijdens de biecht komen allerlei problemen aan de orde: problemen in de relationele sfeer, schuldenproblematiek en ziekte. "De hoge verwachtingen die de samenleving van hen heeft, maar vooral ook de onbarmhartige eisen die zij aan zichzelf stellen worden hen te veel. Ik kan niet meer, zeggen ze."

Negen jaar heeft Vesloot als GZB-zendingspredikant in Kazachstan gewerkt. In het Centraal-Aziatische land luchtte hij zijn hart bij een biechtvader. "Ik vond het een enorme verrijking om de dingen waar je mee zat, de ballast, concreet bij iemand neer te leggen. Het hielp mijn leven op orde te brengen."

Lees hier het volledige verhaal in Trouw.

Reacties

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify