Alexander Veerman

Nieuws

21 augustus 2018 door Jeffrey Schipper

PKN-predikant boos vanwege nieuw misbruikschandaal katholieke kerk

Meer dan driehonderd priesters worden door de Amerikaanse autoriteiten beschuldigd van seksueel misbruik van kinderen. In zijn blog legt ds. Alexander Veerman uit waarom het misbruikschandaal hem boos maakt.

De kwaadaardigheid van de misbruikers. Het wegkijken, vergoelijken en faciliteren door het kerkelijk bestuur. De predikant van de Ontmoetingskerk in Vriezenveen (PKN) vindt het verschrikkelijk. "De gevolgen van seksueel misbruik kunnen bijzonder ingrijpend zijn. De onteigening van het lichaam, het isolement en de eenzaamheid, de schaamte en schuldgevoelens, het verlies van eigenwaarde en zelfvertrouwen."

En dat ook nog eens in de kerk, door veel gelovigen 'het huis van God' genoemd. "Dat raakt aan een extra dimensie. Die van de ziel. Het raakt aan de wereld van geloof. Van die God die opeens niet meer aan jouw kant staat, maar aan de kant van de dader. (...) De kerk zou die veilige plaats moeten zijn. De kerk zou de plek moeten zijn waar de Heilige woont."

Het misbruik speelde zich af over de afgelopen zeventig jaar en is gepleegd in zes van de acht bisdommen in Pennsylvania. Procureur-generaal Josh Shapiro, die dinsdag de resultaten van het onderzoek presenteerde, gaat uit van meer dan duizend slachtoffers. Hij denkt dat veel slachtoffers zich nog niet gemeld hebben.

Veerman: "We zullen voor Gods aangezicht boete moeten doen en ons inkeren. (...) We zullen moeten opstaan tegen onrecht. Opstaan voor wie slachtoffer is geworden van misbruik. We moeten opstaan voor onze kinderen."

Lees hier de volledige blog van ds. Alexander Veerman.

Reacties

B
"We" zullen boete moeten doen.....

Wie zijn "we" ? De gezamenlijke christenheid, die zo verdeeld is als wat en waarvan ook niet elke christen verantwoordelijk is.

De Bijbel stelt de doodstraf in op sexueel misbruik, zie Lev. 18 en 20, de RK zegt zwijgt, zegt na jaren als het niet anders kan "sorry" en verplaatst een paar ellendelingen.

"We" ? druk je een beetje duidelijker uit aub, overigens terecht verontwaardigde Veerman; heb je overigens ook een zwaar protest gestuurd naar de paus?

Shalom

Ben Kok (joods-chr. pastor)
REAGEER
J
Hello dominee Veerman,"De protestantse kerken en de Rooms-Katholieke Kerk moeten als federatieve kerk samen verder. Onder die kop presenteert het Nederlands Dagblad een afscheidsinterview met dr. Arjan Plaisier, scriba van de Protestantse Kerk in Nederland."Een dergelijk schandaal is natuurlijk niet zo bevorderlijk voor verdere samenwerking!En "onze moderators "doen ook nog duiten bij deze negativiteit door als volgt hun persoonlijke mening kenbaar te maken

"Priesters zijn slaaf geworden van seksuele verlangens".
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify