Paus Franciscus

Nieuws

21 augustus 2018 door Kerknet

Paus schrijft brief aan alle gelovigen over seksueel misbruik

Vorige week werd de wereld opgeschrikt door een heftig en grootschalige misbruikzaak in de katholieke kerk in de Verenigde Staten. De autoriteiten beschuldigen meer dan driehonderd priesters van seksueel misbruik van kinderen. Paus Franciscus heeft naar aanleiding daarvan een brief aan 'het volk van God' geschreven, meldt Kerknet.

"We beseffen dat deze wonden nooit verdwijnen en dat ze ons dwingen deze gruweldaden te veroordelen en met vereende krachten deze cultuur van de dood te ontwortelen," schrijft de paus. "De hartverscheurende pijn van deze slachtoffers, die het uitschreeuwen tot in de hemel, werd lang genegeerd, stil gehouden of het zwijgen opgelegd. Maar de schreeuw was krachtiger dan alle maatregelen die haar tot zwijgen wilden brengen en dan beslissingen die een oplossing moesten bieden, maar het in feite nog erger maakten door in medeplichtigheid te vallen.

Waar we in het verleden reageerden met verwaarlozing, moet solidariteit voortaan in de diepste en meest uitdagende zin onze handelwijze zijn in heden en toekomst. En dit in een omgeving waar conflicten, spanningen en alle slachtoffers van elk type misbruik een uitgestoken hand kunnen vinden om hen te beschermen en hen te redden van hun pijn.

Het is altijd goed te onthouden dat in de heilsgeschiedenis de Heer één volk heeft gered. Je identiteit is niet volledig als je niet tot een volk behoort. Daarom is niemand alleen gered, als een geïsoleerd individu. Integendeel, God trekt ons naar zich toe, rekening houdend met het complexe weefsel van interpersoonlijke relaties in de menselijke gemeenschap. God wilde het leven en de geschiedenis van een volk binnengaan. (Gaudete et Exsultate, 6).

Daarom kunnen we op dit kwaad, dat zoveel levens verduisterde, alleen maar samen antwoorden door het te beleven als een taak die ons allemaal aangaat, als het Volk van God. Dit besef deel uit te maken van een volk en een gedeelde geschiedenis zal ons in staat stellen om onze zonden en fouten uit het verleden te erkennen met een berouwvolle openheid die toelaat om van binnenuit vernieuwd te worden.

Het is essentieel dat wij, als Kerk, in staat zijn om met verdriet en schaamte de wreedheden te erkennen en te veroordelen, begaan door godgewijde personen, geestelijken, en mensen belast met de missie om te zorgen voor de meest kwetsbaren. Laten we vergeving vragen voor onze eigen zonden en de zonden van anderen. Een besef van zonde helpt ons om de fouten, misdaden en wonden uit het verleden te erkennen en maakt ons in het heden meer open en toegewijd op weg naar hernieuwde bekering."

Lees hier de volledige brief van paus Franciscus.

Lees ook: Groot misbruikschandaal in katholieke kerk Amerikaanse staat Pennsylvania.

Reacties

l
De fout die de RK kerk gemaakt heeft en nog steeds ondersteund is het celibaat. Dit is zeer onbijbels en bijna misdadig te noemen. Zolang dit binnen de RK kerk blijft bestaan zullen we van deze verschrkkelijke zondige praktijk blijven horen. Zelfs een pastorale brief van de grote baas zal niet veel helpen.
REAGEER
J
Binnen de Protestante kerken kennen we geen celibaat. Toch is daar ook genoeg mis gegaan.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify