dominicanen

Nieuws

20 augustus 2018 door Dick van den Bos

Dominicanenklooster Rotterdam krijgt verrassende jonge aanwas

Vijf jonge dominicanenbroeders hebben zich aangesloten bij een klooster van de dominicanen in Rotterdam. Zo komt er een volledig nieuwe garde.

Het hoofd van de Dominicanen in Nederland, provinciaal René Dinklo, vertelt in Trouw opgetogen. “We hadden er voor kunnen kiezen om de jonge broeders te verspreiden over de vier kloosters die wij nu nog hebben. Maar ik denk dat je daar zowel de jonge als de oudere broeders geen plezier mee doet.”

“De laatste groep wil de rest van hun leven de dingen toch doen zoals ze die altijd gedaan heeft. Aan de andere kant vinden wij het belangrijk om de nieuwe generatie in een vroeg stadium het vertrouwen te geven om hun eigen gemeenschapsleven op te bouwen.”

Voorzichtige lente
Dinklo is een gelukkig man. Terwijl veel katholieke kloosterordes en congregaties vergrijzen en soms zelfs hun deuren sluiten, hebben de dominicanen nu acht broeders in opleiding. Zelf noemt hij het ‘een voorzichtige lente.’ Maar waar de orde deze nieuwe weelde aan te danken heeft, weet hij eigenlijk niet zo goed.

“Een groot voordeel is dat wij een ‘gemengd leven’ leiden. We leven in een gemeenschap, we hebben een gezamenlijk koorgebed, maar we zijn ook actief in de samenleving, zoals in de daklozenopvang. Ik denk dat dit wel meespeelt.”

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify