EO

Dagelijks leven

20 augustus 2018 door Dick van den Bos

"Bijbelboek Spreuken geeft je een mooier leven"

Die Bijbelboeken kun je bestempelen als de wijsheidsliteratuur: Spreuken, Prediker en Job. Ze gaan allemaal over dezelfde vragen: in wat voor wereld leven we en wat is een goed leven? En hoe kun je goed worden in leven? Volgens Het Bijbel Project van de EO – kun je bij Spreuken denken aan een briljante, jonge lerares.

Deze lerares spreuken is niet zomaar slim. Ze weet alles over van alles en nog wat. Seks, spiritualiteit, relaties, werk. Ze is de perfecte vriendin die er voor je is als je haar nodig hebt. Ze spreekt over dingen die de meeste mensen niet zien.

Onzichtbare kracht
Bijvoorbeeld een onzichtbare Kracht die ons leven leidt. In het Hebreeuws heet dit ‘gogma’ en dat betekent wijsheid. Het is een eigenschap van God en het zit overal in. Als je goede beslissingen neemt, maak je gebruik van deze wijsheid.

In het eerste hoofdstuk van Spreuken staat dat domme en dwaze mensen dood gaan door hun eigen domheid, maar mensen die naar wijze lessen luisteren, die zijn veilig. Iedereen die wil luisteren kan van haar leren. Iedereen kan wijsheid gebruiken om de ander en jezelf een mooi leven te geven.

Nog een belangrijk detail: het gaat in dit alles niet om een onpersoonlijke kracht; maar om een persoonlijke God. De weg naar wijsheid begint altijd met eerbied voor God en eerbied voor zijn regels over het goede en het kwade.

Vanaf hoofdstuk tien staan honderden spreuken die je helpen om het goede leven te vinden, wat je ook doet. Het zal je gezondheid en welzijn geven – en vaak gaat dit op. Met wijze mensen gaat het vaak beter en lukken dingen ook goed.

Bekijk hier de hele video:

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher