De kerk leeft
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

11 september 2018 door Wilfred Hermans

Maarten is kerkplanter in een stad waar hooguit 2% een kerk bezoekt

Maarten van Gestel leidt als kerkplanter ‘de Brug’, een jonge kerk in ‘lichtstad’ Eindhoven. Hij denkt dat hoogstens twee procent van de Eindhovenaren ’s zondags een kerk bezoekt.

Elisabeth is een pastoraal magazine dat via blad en site mensen wil vertellen van Gods liefde en de betekenis daarvan voor het leven van alledag. Dat gebeurt in een mix van bijdragen die herkenbaar, bemoedigend, inspirerend, persoonlijk en warm zijn. Daarnaast wil Elisabeth een christelijk platform zijn dat mensen met elkaar verbindt rondom levensvragen.

"Dus moet je als kerk begrijpelijke dingen zeggen en doen. Geen moeilijke taal en rituelen, gewoon simpel: leven met Jezus en dat helder uitleggen.” Maarten neemt elke dienst aan dat er mensen zijn die voor het eerst in een kerk zitten. "Zij weten niet hoe een kerkdienst eruitziet of wat ze met hun kinderen moeten doen, dus dat leggen wij altijd uit.”

‘Kerkplanten gaat altijd met geestelijke strijd gepaard’

Bij ‘de Brug’ kunnen mensen een serie volgen die ze interessant vinden. Bij elke serie hoort een uitnodiging om door te geven aan vrienden. "In Eindhoven wonen veel technische mensen die juist door de wetenschap God niet zoeken of het contact met Hem verloren zijn. Daarom bedenken we jaarlijks minstens één serie over de grote levensvragen: waar komen we vandaan, wat is er mis met de wereld, wat is de oplossing, waar gaat het naartoe?”

Een valkuil is dat je in de kerk zó met het missionaire bezig bent dat je elkaar uit het oog verliest, beschrijft Maarten. "En we vergeten weleens dat kerkplanten altijd met geestelijke strijd gepaard gaat. Als ik het opnieuw zou doen, zouden we nóg meer bidden, vanaf dag één.” Niettemin ziet Maarten zijn kerk groeien. "Sommigen krijgen echt honger naar meer van God. Op mannenavonden willen mannen de diepte in, en er zijn ouders met tieners die nooit meer naar de kerk wilden, maar nu blij zijn dat er ’s zondags een dienst is.”

Lees ook: Maarten legt uit waarom hij een kerk startte in Eindhoven.

Beeld: Timo Visser 

Reacties

G
Goed iniatief ,Maarten. Veel zegen op jullie werk!

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.