Marianne Huurman

Dagelijks leven

16 augustus 2018 door Mercy Ships Holland

Directeur Mercy Ships Holland: "Ieder mens is kostbaar"

Sinds kort heeft Mercy Ships Holland een nieuwe directeur: Marianne Huurman. Zij heeft jarenlang ervaring met Mercy Ships. Zij zette zich met passie in om nood te lenigen. Met net zoveel passie wil zij zich nu inzetten als directeur. "Omdat ieder mens kostbaar is."

Mercy Ships Holland wil mensen en middelen mobiliseren ter ondersteuning van het internationale werk van Mercy Ships. Mercy Ships wil, in navolging van Jezus, hoop geven en genezing brengen aan kansarme mensen in de allerarmste ontwikkelingslanden.

Mercy Ships is onder Marianne’s (41) huid gekropen. "Het is echt een unieke organisatie, dat met een ziekenhuisschip gratis medische zorg verleent aan de allerarmsten in Afrika. Het raakt me dat professionals zich vrijwillig inzetten voor deze mensen en zelf hun kost en inwoning betalen. Of je nu werkt op de operatiekamer of in de eetzaal, iedereen werkt met passie voor hetzelfde doel."

Reislustig
Marianne was van 2009 tot 2012 vrijwilliger aan boord van de Africa Mercy. Daarna had ze leidinggevende functies binnen het Nederlandse kantoor en de internationale organisatie. "De voornaamste reden voor mij om naar het schip te gaan, was het verlangen om iets te betekenen voor de wereld om me heen. Op een praktische, impactvolle manier, met mijn talenten, bij een organisatie die bij me past." Die wereld zag ze van jongs af aan al. Als kind en student reisde ze veel. Ook heeft ze in het buitenland gewoond, onder meer in Noord- en Midden-Amerika, Afrika en Azië. "Daar heb ik met eigen ogen ook vele vormen van noodhulp en structurele hulp gezien. Deze ervaringen hebben me gevormd."

"Het is mijn wens dat Mercy Ships optimaal kan bijdragen aan de oplossing van het gebrek aan goede chirurgische zorg."

Oog voor de ander
Aan boord van de Africa Mercy begeleidde Marianne als Human Resources Director honderden vrijwilligers en ze maakte deel uit van het Advance Team. Dat gaat voor de troepen uit en treft voorbereidingen voor de komst van het schip. "Destijds hielp ik in die rol ook bij de screening van patiënten. In kleine dorpjes trof ik mensen aan met aandoeningen die ik nog nooit had gezien. Dat deed wat met me. Zeker de mensen die je niet kunt helpen. Wat kun je voor ze doen? Ik heb ontdekt dat je al van betekenis kunt zijn door een gesprekje met ze te voeren, ze voor vol aan te zien, ze in de ogen aan te kijken, een hand te geven, hen te bemoedigen. Dat is vaak al een hele ervaring voor mensen die door hun aandoening normaal gesproken genegeerd of zelfs verstoten worden."

Goede zorg
Tweederde van de wereldbevolking heeft geen toegang tot betaalbare, veilige chirurgische zorg. De bottom million hiervan woont in Afrika. Door de jaren heen heeft Mercy Ships al tienduizenden mensen mogen helpen door medische hulp en training, in gebieden waar de situatie uitzichtloos leek. "Het is mijn wens dat Mercy Ships optimaal kan bijdragen aan de oplossing van het gebrek aan goede chirurgische zorg. En dat we op die manier iets van Gods liefde kunnen laten zien. Want wanneer we dit werk doen, wordt ons onvermijdelijk de vraag gesteld: waarom doen jullie dit? En dan kunnen we over onze motivatie vertellen en over Wie ons motiveert en inspireert."

"We blijven ons inzetten voor de medische nood in de wereld. Omdat echt ieder mens kostbaar is."

Blijvende impact
Met Marianne aan het roer van Mercy Ships Holland zal ze uiteraard toezien op een zorgvuldige besteding van de giften voor een optimale en blijvende impact van het werk. Niet alleen door te investeren in operaties, maar ook in medische capaciteitsopbouw, onder meer door cursussen en trainingen voor lokale gezondheidswerkers. Tevens zal zij zich met verve inzetten voor het team op kantoor. Zij laat zich daarbij inspireren door onder andere Don Stephens. "Hij startte Mercy Ships veertig jaar geleden. Een man met veel visie, zonder hem zou Mercy Ships niet bestaan. Hij is relatiegericht, wat me erg in hem aanspreekt. Hij neemt echt de tijd voor mensen, ondanks zijn drukke agenda. Een andere inspirerende leider vind ik Doug Mazza, president van Joni and Friends. Hij was CEO van Hyundai, maar heeft die carrière opgegeven om zich in te zetten voor de organisatie die zich richt op de gehandicapte medemens. Bij hem zie ik hetzelfde als bij Don Stephens. Hij is er voor zijn team, kent iedereen en neemt hen mee in zijn visie voor de organisatie. Beide mannen zijn dienende leiders."

Met volle kracht vooruit
Ondertussen gaat Mercy Ships met volle kracht vooruit. Op 5 oktober 2018 wordt het 40-jarig jubileum gevierd in de Basiliek in Veenendaal, waarvoor een ieder van harte is uitgenodigd. Daarnaast komt er naar verwachting in 2020 een tweede schip in de vaart. Momenteel maakt Mercy Ships zich klaar voor een werkperiode in Guinee. "Als team van het Nederlandse kantoor zien we ernaar uit om nog meer hulp en een grotere bijdrage te leveren aan het grote geheel van Mercy Ships. Mijn rol hierin is om het in goede banen te leiden, passend bij de behoefte die er is in Afrika, aan boord, de andere kantoren en het hoofdkantoor in Texas. We blijven ons inzetten voor de medische nood in de wereld. Omdat echt ieder mens kostbaar is."

Lees hier meer over het werk van Mercy Ships.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify