Wonderen en tekenen

God

22 augustus 2018 door Dick van den Bos

"Ik wil dat de kerk weer bekend staat om wonderen en tekenen"

Hij is een enthousiaste pionier die niets liever wil dan dat mensen Jezus leren kennen. Robert van Loenen (29) pioniert een kerk namens het Evangelisch Werkverband bij een PKN-kerk in Bilthoven. Deze plekken zijn in het leven geroepen om nieuwe vormen van kerk-zijn te vinden. “Ik heb hier veel wonderen gezien. Mensen die radicaal hun leven hebben omgegooid voor Jezus.” Robert vertelt over de hoogte- en dieptepunten in het leven van een pionier en zijn grote verlangen voor de kerk in Nederland.

Het EW verlangt intens naar een krachtige herleving van de kerk. Als protestants-evangelische beweging zetten we ons in voor geestelijke vernieuwing van de traditionele kerk en met name de Protestantse Kerk in Nederland (PKN).

Hij is op zijn twintigste tot levend geloof gekomen. Dat was in Amerika, waar hij God op een hele bijzondere manier leerde kennen. “Ik ervoer zo’n overweldigende liefde van God. Ik werd naar de grond getrokken, ik kon niet meer blijven staan.” Deze ervaring nam hij mee naar Bilthoven. “Ik had zo veel tofs meegemaakt. God zei me: je moet dit met je vrienden gaan delen. Toen ben ik samen met andere vrijwilligers zelf een Alpha-cursus gestart voor hen en allerlei gasten waren super geïnteresseerd. Uiteindelijk is dit uitgegroeid tot stichting LifeWirez.”

Vallen en opstaan
Hij vertelt eerlijk: “Ik heb heel veel fouten gemaakt en met vallen en opstaan geleerd om het te leiden. De stichting kwam ook op een laag pitje te staan. Na een tijdje kwam ik in contact met het Evangelisch Werkverband (EWV) en toen heb ik met mede-pionier Richard Verhoef de stichting nieuw leven in geblazen in de vorm van een pioniersplek, in samenwerking met de PKN te Bilthoven.”

“Achter hun gebouw in de kelder hebben we het helemaal opgeknapt naar eigen smaak. In 2016 waren we klaar om jongeren te verwelkomen. We organiseerden ook baravonden, waar mensen naartoe konden. We sloten daar een Alpha-cursus op aan.”

"Ik heb hier veel wonderen gezien. Mensen die radicaal hun leven hebben omgegooid voor Jezus."

Bemoediging
De eerste Alpha-cursus deden acht mensen aan mee. Het verliep succesvol. “Zes van de acht deelnemers gaven hun leven aan Jezus. Een enorme bemoediging. Jezus maakte zich aan iedereen persoonlijk bekend. Bij één jongen was die verandering zo bijzonder dat een aantal van zijn vrienden ook wilden komen. Uiteindelijk zaten we met 13 gasten. Sommigen zijn er nu nog steeds intensief mee bezig, anderen hadden moeite met de verleidingen van de wereld. Als follow-up van de Alpha-cursus hadden we ook de ‘homies’ groep, waarin mensen leren om sterk te blijven in het geloof.”

We zijn verbonden aan de PKN en tegelijkertijd hebben wij een meer charismatische inslag. Hans Maat grapte laatst dat het een hele bijzondere combinatie is. Het loopt lang niet altijd gesmeerd, maar het is mooi dat verschillende mensen kennelijk genoeg raakvlakken hebben om samen te werken.

Met de homies organiseert Robert wekelijks samenkomsten. Ook zijn er gebedsavonden. “We gaan nu het Johannesevangelie door en dan kijken we wat God wil doen. Op zaterdagen hebben we ook evangelisatie.”

Leven van een pionier
Het zijn mooie getuigenissen die Robert deelt. Desondanks is het leven van een pionier niet altijd eenvoudig. Hij vertelt erover. “Wat ik moeilijk vind, is dat je constant voorop moet lopen om geloof te houden. “Komen er wel genoeg mensen, wat als niemand komt opdagen? Je doet het puur omdat God het vraagt, dus ik moet dan ook wel vertrouwen hebben. Maar soms nodig je een spreker uit en wil je niet dat er bijna niemand komt.”

"Ik vertelde niemand over worstelingen, zelfs God niet. Ik raakte in mezelf gekeerd en depressief."

“Ook is het lastig om een relatie te bouwen met mensen die niet altijd constant zijn. Een jongen had een zwaar leven met veel alcoholproblemen. Ik ging voor hem bidden en het lukte hem om zes dagen niet te drinken. De zevende dag was hij teruggevallen in alcohol en drugs. Het is niet altijd makkelijk, je ziet strijd. Soms is het gewoon heel zwaar. Je voelt je machteloos. Mensen hebben soms zoveel van God ervaren, maar hebben het er niet voor over om hun oude leven achter zich te laten.”

“Toen het team – voor het pionieren – uit elkaar viel, was het ook heel lastig. Jongeren die niet van de drugs en alcohol af konden komen. Dan denk je soms: waar doe ik het allemaal voor? Je geeft zo veel, maar wat zie je ervan terug?”

"De les die ik hieruit heb geleerd – ook al voor het pionieren - is dat ik veel voor mezelf heb gehouden. Ik vertelde niemand over worstelingen, zelfs God niet. Ik raakte in mezelf gekeerd en depressief. Toen ik echt mijn problemen met God en mensen ging delen, veranderde het. Ik begon Gods vreugde echt te zien, zelfs in de moeilijkheden.”

Boeddhisme
“Het allermooist is als ik zie dat jongeren aangeraakt worden door de Heilige Geest en Jezus persoonlijk gaan leren kennen. De Geest geeft ons gaven zodat mensen tot geloof kunnen komen en om elkaar op te bouwen. Een spreker had bijvoorbeeld een woord van kennis voor een jongere. Toen het woord werd uitgesproken ervoer hij een vrede die hij jaren niet had gevoeld.

Tijdens outreaches maken we ook bijzondere dingen mee. Een tijdje geleden genas iemand van migraine nadat we voor haar gebeden hadden. Zo gebeuren er verschillende bijzondere dingen als je uitstapt. Omdat we geloven dat God nog steeds geneest vandaag de dag, zijn wij vorig jaar gestart met Healing Nights. We hebben er tot nu toe drie mogen organiseren. We zien hier ook dat mensen aangeraakt worden door Jezus.

Genezing is heel belangrijk, ook bij het Evangelisch Werkverband, en voor Robert is dat waar hij in wil blijven groeien. “Ik wil gewoon dat mensen genezing niet meer gaan koppelen aan boeddhisme, yoga of andere spirituele stromingen, maar juist aan Jezus. Terwijl Jezus de Geneesheer himself is. Ik wil dat de kerk weer bekend staat om wonderen en tekenen! Dat is mijn droom.”

Klik hier om meer te lezen over het Evangelisch Werkverband

Reacties

J
Dank voor je getuigenis!
REAGEER
L
Bizonder hoor wat je verteld.

Vlgs mij als je in de liefde blijft komen wonderen min of meer automatisch.

Die volgen gewoon. Zegen!
REAGEER
B
1 Cor. 1:22,23 de Joden verlangen tekenen en de Grieken zoeken wijsheid, maar wij prediken een gekruisigde Mashiach..."

Het gaat om het evangelie en de heiliging (=Torapraktijk zoals Yeshua voorleefde).

Zoek het niet in wonderen en tekenen, zoals Leny van Berlo hierboven ook schrijft: die volgen vanzelf, waar onze Vader dat zinvol acht.

Shalom,

Ben Kok (joods-chr. pastor)
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify