Erdogan

Nieuws

15 augustus 2018 door Jeffrey Schipper

Dit is de dominee waar Erdogan en Trump ruzie over maken

Turkije verdenkt dominee Andrew Brunson van terroristische activiteiten, maar volgens de VS is daar geen bewijs voor. Erdogan en Trump liggen al een tijdje met elkaar in de clinch over deze kwestie. Wie is die man waar Erdogan en Trump ruzie over maken?, vroeg de NOS zich af.

Brunson, die in Turkije terechtstaat op verdenking van terrorisme, is woensdag onder huisarrest geplaatst na meer dan anderhalf jaar detentie. De vijftigjarige dominee Brunson uit North Carolina woont al meer dan twintig jaar in Turkije. Hij is de voorganger van een kleine protestantse kerk in Izmir.

New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Brunsons arrestatie was wellicht nooit in het nieuws gekomen als de evangelische achterban van de Amerikaanse vice-president Pence er geen lucht van had gekregen. Zij wilden steun geven aan hun mede-christen, schrijft de NOS. De Amerikanen namen verschillende maatregelen om de predikant vrij te krijgen, maar Erdogan wilde meer: de uitlevering van de islamitische geestelijke Fethullah Gülen, die in de VS verblijft.

De dominee zelf kwam voor het eerst in het openbaar aan het woord tijdens zijn rechtszitting in april dit jaar. Hij erkende dat hij een aantal vluchtelingenkampen bij de Turkse grens met Syrië had bezocht, maar alleen om zijn religieus en humanitair werk te doen. Hij ontkende alle betrokkenheid bij de PKK.

Het strafhof luisterde op 18 juli naar het betoog van vier getuigen. Drie van de aanklager en één van de verdediging. Bijna twee uur lang getuigden voormalige gemeenteleden tegen pastor Brunson. Hun beschuldigingen waren vaag en ongefundeerd. Toen de rechter aan Brunson vroeg te reageren, zei hij: “Mijn geloof leert me te vergeven, dus ik vergeef degenen die tegen mij hebben getuigd.”

Ondertussen loopt de ruzie tussen Turkije en de VS steeds verder op. Mede door die onderlinge spanningen kampt Turkije met een fikse inflatie en is de koers van de lira sterk gedaald.

Lees hier het volledige artikel op de site van de NOS.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher