iPad

Dagelijks leven

15 augustus 2018 door Jeffrey Schipper

Ik ben verslaafd aan mijn iPad; wat nu?

'Ik ben een jonge vrouw, getrouwd en een gezinnetje met twee kinderen. Nu loop ik er constant tegen aan dat ik, als er even tijd over is, mijn iPad pak en uitzendingen en op YouTube kijk. Het varieert van vlogs tot uitzendingen zoals Temptation Island, Expeditie Robinson, noem maar op,' geeft een vragensteller toe in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

De vragensteller vervolgt: 'Maar het is zo leeg, elke keer voel ik me daarna weer super slecht. Ik voel m’n geweten, maar ik ga er mee door. Ik ben echt verslaafd eraan. Als ik dan naar bed ga durf ik amper te bidden, voel me enorm schijnheilig. (...) M’n gezin vergt veel energie, even achter de iPad is heel relaxed. Hoe kom ik er van af?'

"Volgens mij ben je er niet bij gebaat wanneer ik je ‘probleem’ groter of kleiner maak," reageert ds. M. van Heijningen. "Volgens mij is het beter om te constateren; wat zijn we toch zwakkelingen. Onverbeterlijk zijn we. Het goede dat ik wil dat doe ik niet en het kwade dat ik niet wil dat doe ik (overigens een citaat van Paulus, pakweg 20 jaar na zijn bekering, Romeinen 7). Meer dan welk bijbelwoord herkenbaar vind je niet? Zo zijn wij mensen, zelfs nadat we Jezus hebben leren kennen.

De grootste en ergste fout die jij maakt is dan wanneer je ‘s avonds uit schuldgevoel niet bidt. Ik zou zeggen daar moet je echt vanaf. Het is onnodig, want je leegheid, schuldgevoel en zonde zijn juist redenen om naar Jezus te gaan, net zoals lusteloosheid en ziekte redenen zijn om een dokter te bezoeken of medicijnen in te nemen.

En de rest, ik ben geneigd te zeggen, je mag misschien wel iets minder streng zijn voor jezelf, ik vraag me namelijk af of het lezen van een roman, een middagje shoppen om het shoppen, een avondje voetbal of biljarten echt wezenlijk verschilt van het kijken van een ontspannend programma. Overigens valt Temptation Island niet in die laatste categorie, maar dat weet je zelf ook wel, denk ik.

Daarnaast mag je meer leren leven van genade en Gods Geest zijn heiligend werk laten doen."

Lees hier het volledige antwoord van de hervormde predikant uit Dorkwerd.

Reacties

J
In de grijze kliko gooien, dan is het probleem geschiedenis
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify