Jeruzalem

God

15 augustus 2018 door Dirk van Genderen | Kehila News

Moeten Ariel en Shayla Hyde Israël verlaten vanwege hun geloof in Jezus?

Ariel en Shayla Hyde, een jong getrouwd stel uit Haifa, zijn twee mensen uit een grotere groep, in Israël en buiten Israël, die onder vuur liggen van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken (MOI), die zegt de natie te willen beschermen tegen Messiasbelijdende Joden.

Ariel en Shayla zijn betrokken bij de organisatie ‘Tree of Life’. Ze zien het als hun opdracht om in Israël het Evangelie te brengen.

De Sjas partij
Het ministerie van Binnenlandse Zaken wordt meestal geleid door de ultraorthodoxe partij Shas. Vanuit dit ministerie wordt de Alijah naar en de vestiging van Messiasbelijdende Joden in Israël behoorlijk tegengewerkt. Soms wordt zelfs geprobeerd al gevestigde Messiasbelijdende Joden alsnog het land uit te krijgen, door nieuwe eisen die aan hen worden gesteld vanwege hun geloof.

Soms wordt zelfs geprobeerd al gevestigde Messiasbelijdende Joden alsnog het land uit te krijgen, door nieuwe eisen die aan hen worden gesteld vanwege hun geloof.

Een voorbeeld: Wanneer Messiasbelijdende Joden willen trouwen met een niet-Joodse man of vrouw, worden vervolgens kritische vragen gesteld over hun eigen staatsburgerschap of wordt geweigerd hun paspoort te vernieuwen of hun nieuw geboren kinderen te registreren.

Ariel en zijn ouders trokken in 2003 naar Israël en ontvingen toen het staatsburgerschap. Twee jaar later ontmoette Ariel zijn toekomstige vrouw, een Amerikaanse, met wie hij in 2008 trouwde. Nadat hij zijn studie in Amerika afrondde – ze hebben beiden (ook) het Amerikaanse staatsburgerschap – keerden ze in 2010 terug naar Israël. Bij het ministerie van Binnenlandse Zaken vroegen ze het Israëlische staatsburgerschap aan voor Shayla.

Staatsburgerschap Ariel ingetrokken?
De Israëlische wet garandeert dat een man of een vrouw van een Israëlische staatsburger, die aan alle vereisten voldoet, na een 4,5 jarige wachtperiode ook het Israëlische staatsburgerschap ontvangt. Hoewel Ariel en Shayla al acht jaar in Israël wonen, drie kinderen hebben en een vierde op komst, weigert het ministerie Shayla toestemming te verlenen om nog langer in Israël te blijven. Ariel is geïnformeerd dat zijn staatsburgerschap zal worden ingetrokken, zodat ze gedwongen Israël zullen moeten verlaten.

Ariel heeft gediend in het Israëlische leger. Noch hij, noch zijn ouders, noch Shayla of hun kinderen hebben de Israëlische wet overtreden. Hun enige misdaad is dat ze Messiasbelijdende Joden zijn. In de ogen van de Shas partij zijn ze geen Joden, en mogen daarom ook niet in Israël wonen.

Hoewel officieel iedereen welkom is in Israël, ongeacht zijn of haar geloof, lijkt het erop dat de Shas partij het laatste woord heeft.

Toen ik toestemming kreeg, gaf ik aan dat in Psalm 94 wordt gezegd dat het oordeel rechtvaardig zal zijn.

Psalm 94
Na de meest recente zitting over hun zaak, zei Ariel tegen Kehila News: "Gebruikelijk spreken in Israël niet de verdedigers tegen de rechters, maar hun advocaten. Aan het eind vroeg ik of ik ook iets mocht zeggen. Toen ik toestemming kreeg, gaf ik aan dat in Psalm 94 wordt gezegd dat het oordeel rechtvaardig zal zijn (vers 15). 'Zoals u hebt gehoord, behandelt het ministerie onze zaak absoluut niet rechtvaardig. Het is in uw handen om een rechtvaardig oordeel uit te spreken'."

De rechter besloot het ministerie van Binnenlandse Zaken twee weken extra de tijd te geven om hun claims tegen een langer verblijf van Ariel in Israël te onderbouwen. Deze veertien dagen zijn inmiddels voorbij, maar het ministerie heeft nog geen gehoor gegeven aan de eis van de rechter, waardoor Ariel en Shayla nog steeds in onzekerheid verkeren, wat eveneens geldt voor veel anderen die zich in dezelfde situatie bevinden.

In een nieuwe hoorzitting van het gerechtshof, kortgeleden, accepteerde de rechter een nieuw voorstel van het ministerie van Binnenlandse Zaken om Shayla toch een permanente verblijfsvergunning in Israël te geven. Echter: hetzelfde ministerie blijft inzetten op het intrekken van het staatsburgerschap van haar man Ariel en zijn ouders.
Ariel en Shayla gaan hiertegen in beroep. "Als ze dat winnen, zal dat enorm positief zijn voor alle Messiasbelijdende Joden die zich in dezelfde situatie bevinden," aldus hun advocaat.

Dit bericht verscheen via Kehila News in de nieuwsbrief van Dirk van Genderen.

Reacties

J
Er is nog weinig veranderd sinds de "Handelingen tijd"

Volgelingen van JEZUS worden nog steeds vervolgd.

"Ze hebben Mij vervolgd en zullen jullie vervolgen", had JEZUS ons beloofd.
REAGEER
E
Dit maakt het moeilijker om fan van Israel te zijn.
B
"fan van Israel zijn" is sowieso een foute zaak. Heb JHWH lief boven alles, Hij is de God van Abraham, Isaak en Jacob, dat waren indrukwekkende gelovigen, gerechtvaardigd door geloof, Abraham ziende op Yeshua.

Israel is een staat met nog minder dan 1% Yeshua belijdende gelovigen, dus wel bidden en het evangelie verkondigen aan Israel, met zicht op de toekomst, maar niet vereren, zoals Israel nu is.

Shalom

Ben Kok (joods-chr pastor)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify