Alain Verheij

God

15 augustus 2018 door Jeffrey Schipper

Waarom protestantse christenen verlossing nodig hebben

"Weten of het klopt. Ik ken het nog uit mijn eigen evangelische periode. In die tijd was ik ervan overtuigd dat ik God en de Bijbel aardig had begrepen, maar dat er overal dwaalleraren rondliepen," vertelt Alain Verheij. In een nieuwe blog op de progressief-christelijke weblog Lazarus maakt de theoloog duidelijk waarom protestantse christenen verlossing nodig hebben.

Verheij: "Deze focus op het ‘controleren’ van het ‘waarheidsgehalte’ van wat een theoloog zegt of schrijft, komt voort uit een misverstand. Het is het misverstand dat je geloof zich vooral op het rationele vlak afspeelt." Hij verwijst naar de Reformatie die onszelf zou hebben bestolen van allerlei rituelen en zintuiglijke godservaringen: Sola Scriptura (alleen door de Schrift). "Daarom lezen gereformeerden enorme formulieren voordat ze vlug een hapje witbrood weghappen bij het Avondmaal of een druppeltje water over een baby gieten."

Omdat van de preek het hoofdgerecht van de dienst is gemaakt, vergeten veel protestantse christenen volgens de theoloog dat een ontmoeting met God meer inhoudt dan alleen woorden. Verheij: "Intussen is de tegenbeweging allang begonnen. Sport, food en seks zijn dé seculiere religies van onze tijd. (...) Wat sport en eten en drinken en seks (en verre vakanties) allemaal gemeenschappelijk hebben, is dat het pogingen zijn van Hollanders om eindelijk uit hun hoofd te komen."

"We zijn iets kwijtgeraakt. (...) Het koude verstand vormde een doodlopende weg. Hier moet ons protestantse christendom iets mee. Ikzelf ook, met al m’n woorden. Maar wat?" Onderaan zijn betoog deelt Verheij 21 handreikingen.

Reacties

J
Wat een flauwekul toch. Het controleren of "de dingen zo zijn" is gewoon een Bijbelse opdracht. Ik heb even doorgeklikt, maar word bijna ter plekke Lazerus van zijn 21-puntenplan. Alain's Theo-logie anno 2018 maakt meer kapot dan je lief is
REAGEER
J
In dit artikel staat de bijbel niet centraal, maar persoonlijke meningen. Hobbyisme, dat doet het mij allemaal aan denken. En ook: laten we teruggaan naar Rome. Laten we As-woensdag weer gaan vieren. En de vastentijd. En paaswake. Allemaal R.K. instellingen.

Bestudeer de bijbel, zou ik zeggen. De enige bijbelse instellingen zijn: de (volwassen) doop en het avondmaal. Ja, het avondmaal zou best een echte maaltijd mogen zijn. Maar vergeet dan de R.K. franje, dat leidt hooguit tot religie, en afgoderij.
REAGEER
A
Beste Joop, vergeet je dan niet de feesten uit het eerste testament? Jezus vierde die in ieder geval wel (Pesach -Pasen-, Shavuot Pinksteren-, Sukkot -Loofhuttenfeest- en zelfs het niet in het eerste testament beschreven Chanuka-feest).

Overigens lijkt in Rome destijds definitief de wissel te zijn omgezet weg van de joodse traditie en weg van de Bron.
Toon meer antwoorden (4)
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify