Leenard Kanselaar
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

14 augustus 2018 door Leenard Kanselaar

Wonderdominees vallen van hun voetstuk

‘Wie hoog vliegt kan diep vallen’, wordt weleens gezegd en bij Bill Hybels is dit duidelijk het geval. De wonderdominee is van zijn voetstuk gevallen.

En we weten niet hoe snel genoeg we afstand moeten nemen van deze ooit geroemde wonderdominee. Stichting Opwekking beslist per direct dat zijn boeken niet meer verkocht mogen worden. En aan het doorgaan van de Global Leader Summit wordt getwijfeld. Deze reacties roepen vragen bij mij op.

Want hoe gaan wij eigenlijk met onze geestelijke helden om? Eerst bewonderen we hen en plaatsen hem of haar op een voetstuk. Maar na het maken van grove fouten gooien we ze met dezelfde rotvaart van hun sokkel af. Maar is niet ieder mens zondig? En waar ligt de grens voordat je van je sokkel valt en definitief van het toneel verdwijnt?

Zijn de boeken en preken van Bill Hybels opeens niet meer leerzaam nu we ontdekken dat hij niet perfect is? Is er aan zijn boodschap en bediening met terugwerkende kracht niets meer goed? Als dat zo is, zullen we dan ook maar meteen de verhalen van David en zoveel andere personen uit de Bijbel scheuren?

Perfectie is iets wat bij Willow Creek en de Global Leader Summit centraal staat. En misschien gaat het daar wel mis. Dat we met elkaar zijn gaan geloven dat imperfectie niet meer bestaat.

Ieder mens heeft zijn geheimen, we zijn allemaal gewond. We moeten er rekening mee houden dat er bij iedere wonderdominee die zo perfect lijkt, een addertje onder het gras zit. Zelfs de wonderdominees hebben een schaduwkant en opgelopen littekens. Gelukkig maar. Want we zijn mensen met een barst waar Gods genade doorheen schijnt.

Dus het draait helemaal niet om de vraag of we de boeken en legancy van Bill Hybels in stand kunnen houden. Het gaat ergens anders om. Kunnen we leven met de imperfectie van onze wonderdominees en geestelijke helden?

Reacties

J
Ik weet het niet, maar het op een sokkel zetten van zgn "geestelijke helden" of zo je wilt dominees of voorgangers is ordinaire verkapte afgoderij. De Here Jezus zei al dat "een uw Meester is, en julie allemaal broeders." Het Roomse hiërarchische denken van geestelijken en leken is blijkbaar nog steeds springlevend, met alle brokken van dien.
R
@Jaap

Mijn indruk is dat dit precies is wat Leenard wil zeggen, nl dat we geen mensen op een sokkel moeten zetten.
Toon meer antwoorden (3)
Toon meer reacties (4)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.