Ds. A. van Vuuren

God

14 augustus 2018 door Jeffrey Schipper

Blijft Jezus na Zijn terugkomst voor altijd op aarde?

'Als Jezus weer op aarde terugkomt, zal Hij dan voor altijd blijven?,' vraagt een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl. Ds. A. van Vuuren geeft antwoord.

"Wellicht stel je die vraag omdat je met chiliasten in aanraking bent gekomen," maakt de predikant duidelijk. "Deze chiliasten zijn aanhangers van het duizendjarige vrederijk op aarde, waarin Christus zal regeren als koning en het leven haast paradijselijk zal zijn. (...) Dat Chiliasme kent vele varianten. Hoofdstromen zijn het premillennialisme en het postmillennialisme. Bij deze eerste komst zullen de gelovigen, die al voor de zevenjarige periode van de grote verdrukking waren opgenomen in de hemel (1. Thessalonicenzen 4:17.) met Hem mee komen om samen met Hem te regeren op de aarde.

Dit in combinatie met het letterlijk nemen van het getal duizend in Openbaring 20 waar staat dat de satan duizend jaar gebonden zal zijn. Dat wordt dan weer gecombineerd met andere teksten en gemaakt tot een systeem en reportage van de eindtijd. Hoogst interessant voor hen die betrokken zijn op de toekomst en koren op de molen van de nieuwsgierige Bijbelvorser. Maar het heeft mij om exegetische (uitlegkundige) redenen met betrekking tot genoemde teksten nooit echt kunnen overtuigen. (...) Waarom zou de 1000 jaar in Openbaring 20 opeens letterlijk zijn terwijl het laatste Bijbelboek vol staat met symbolische getallen?

Laat één ding duidelijk zijn. Voor mij is het standpunt van de chiliasten op zich geen breekpunt als het gaat om de broeder-en zusterband. Niettemin, hun gedachtengoed is niet in overeenstemming met de gereformeerde belijdenisgeschriften."

Lees het volledige antwoord van ds. A. van Vuuren op Refoweb.nl.

Reacties

J
"Niet in overeenstemming met de Gereformeerde belijdenisgeschriften". Maar wel met de Schrift. En daar gaat het maar om. Chiliasme is geen ziekte, en zelfs geen vies woord, al klinkt het wel ongeveer zo uit de mond van dominee.
REAGEER
M
Die "gereformeerde belijdenisgeschriften" hebben aantoonbaar behoorlijke gebreken. Op zich is dat niet zo erg, als die geschriften doorontwikkeld waren. Maar ze staan in stenen gebeiteld. Zo sterk vasthouden aan die geschriften alsof ze onfeilbaar zijn staat een gezonde geloofsontwikkeling in de weg.
REAGEER
T
Niet door mensen opgestelde belijdenis geschriften zijn beslissend, maar Gods Woord! Dit geldt mijns inziens ook voor de òngeschreven regels!
REAGEER
Toon meer reacties (4)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher