IS

Nieuws

13 augustus 2018 door Kerk in Nood

Christenen Irak vrezen nieuwe aanval IS

Ondanks grote terreinverliezen in Syrië en eerder in grote delen van Irak is de islamitische terreurorganisatie IS opnieuw actief in Oost-Irak, laat Kerk in Nood weten.

Op 6 augustus 2014 hadden de jihadisten het christelijke hart van Irak nabij Mosul veroverd. Ongeveer 120.000 christenen moesten daarbij op de vlucht slaan. Sinds 2016 zijn de Iraakse regeringstroepen en hun bondgenoten er stap voor stap in geslaagd de gebieden terug te veroveren die IS bezet hield. Ondertussen zijn tienduizenden christenen naar hun zwaar beschadigde thuisdorpen teruggekeerd.

Sinds de verkiezingen in mei is er een sterke toename van het aantal aanvallen die het werk zouden zijn van IS, voegt het Katholiek Nieuwsblad toe. Het gaat vooral om de provincies Kirkuk, Diyala en Salahuddin. Alleen al in juni vonden er minstens 83 incidenten plaats, de meeste op de snelweg tussen Kirkuk en Bagdad. Bij een van die voorvallen werden drie sji’itische mannen ontvoerd, vermoord en met explosieven omhangen.

De Syrisch-Orthodoxe aartsbisschop Timotheus Musa Al Shamani heeft op dit moment schrik voor een terugkeer van radicale islamitische groeperingen. “Wij vermoeden dat er zich in de toekomst opnieuw een groepering zal vormen die vergelijkbaar is met de IS, onder welke naam dan ook.“ Hij wil garanties voor de vrijheid en veiligheid van naar Irak teruggekeerde christenen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify