theologie

Nieuws

13 augustus 2018 door Dick van den Bos

'Theologische veranderingen jaagt mensen de kerk uit'

Kerkgangers in de Verenigde Staten hechten erg veel waarde aan de doctrine van hun geloofsgemeenschap, blijkt uit recent onderzoek van LifeWay Research. Volgens de studie stellen kerkgangers zich soepeler op als de muziek of de stijl wat veranderd wordt dan bij theologische aanpassingen.

“Experimenteer met de muziek en mensen grommen misschien een beetje. Experimenteer met de theologie en ze rennen de deur uit”, legt Scot McConnel, uitvoerder van het onderzoek uit.

De uitkomsten kunnen verrassend zijn, omdat veel pastors vooral denken dat het riskant is om de muziek en de stijl wat aan te passen, omdat het voor veel verdeeldheid zou zorgen. Dat valt dus mee.

Slechts vijf procent van de deelnemers zou de kerk verlaten als de muziekstijl verandert. Negentien procent zou dat doen als de preekstijl verandert, terwijl maar liefst 54 procent de kerk verlaat als er theologische veranderingen plaatsvinden.

Reacties

J
Wat mij in hoge mate verontrust is:

46 % blijft blijkbaar ZITTEN als Bijbelse waarheden plotseling ( op basis van: "voortschrijdend inzicht, contextualisatie") ontkent worden.Er zijn slechts twee mogelijkheden:

Of wel

1) zet de dominee/voorganger met zijn gehele ondersteunende team buiten!

Alleen als zij blijven zitten/niet worden verwijderd:

2) stap dan per direct zelf op!J
Als je toch blijft zitten en dit dus accepteert, heb je deel aan hun afglijding richting "onzinnigheid".

Dat is afgodendienst! Het brengen van een ander evangelie!

Dan heb je: "... gemeenschap aan hun boze werken." (2 Joh.1:11)

Ik zit in een congregationalistische kerk, waar we het over een aantal basisdingen eens zijn (een soort Nicea plus millenialisme verhaal), maar over concepten en inzichten daar naast en op gebouwd worden vrij zijn. Er kunnen meerderheids- en minderheidsstandpunten naast elkaar bestaan zonder dat dit tot een schisma aanleiding geeft. Dat is een voordeel boven synodale of episcopale organisaties.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher