Angela de Jong

Levensverhaal

13 augustus 2018 door Rik Bokelman

Angela de Jong groeide op met 'hel en verdoemenis' en is nu 's lands bekendste tv-criticus

Angela de Jong is de bekendste en invloedrijkste tv-criticus van het land. Zonder aanzien des persoons kraakt ze in het Algemeen Dagblad af en hemelt ze op. Volkskrant Magazine interviewde haar, onder andere over haar christelijke jeugd. 

"Elke avond bidden voor het eten en na afloop een stukje lezen uit de Bijbel." De kerk die ze bezoeken is "strikt, met veel hel en verdoemenis." 

Tv kijken was in haar jeugd niet gewenst, zeker op zondag. "'Als ik op zondagavond met mijn moeder naar de kerk ging, zette mijn vader stiekem Studio Sport aan. Dan kwamen we thuis, voelde ik aan het toestel en riep ik: 'Mam! Papa heeft gekeken, de tv is nog warm!'"

Voor Angela is de tv al van jongs af aan belangrijk voor haar. Sterker nog, vanaf haar jeugd was "televisie was zo'n beetje alles." In haar christelijke dorp Ouderkerk had ze voor haar gevoel niks. "Er was niks."

"Als ik het nu analyseer, representeerde televisie voor mij die andere wereld. Het liet zien dat er meer was dan dat dorp met z'n sociale controle. Een wereld van glitter en glamour die in Ouderkerk niet bestond. Maar die mij wel machtig intrigeerde."

Op de vraag of geloof nog een rol in haar leven speelt antwoordt Angela: "Het hoort bij mij. Ik heb niet echt iets met de kerk en de sociale controle. Maar het idee dat er van bovenaf Iemand op je let, vind ik heel mooi. Dat wilde ik mijn kinderen ook meegeven, dus zij zijn gedoopt en krijgen christelijk onderwijs."

"Ouderkerk en al die dogma's zitten nou eenmaal in mij. Ik moest laatst even op zondagochtend naar IKEA; dan denk ik meteen aan mijn moeder en voel ik me schuldig."

Reacties

D
Zo'n omgeving thuis en in een dorp waar veel niet mag, werken zelfgemaakte wetjes en regels stiekem gedrag in de hand, zoals Pa die toch Studio Sport op zondag kijkt.

Het werkt ook dat eeuwige schuldgevoel in de hand waarmee Angela de Jong nog steeds te maken heeft als ze op zondag naar Ikea gaat. Wat zou de brief aan de Galaten bevrijdend kunnen werken in bevindelijk Nederland! Werkelijk in de vrijheid staan, zonder van bovenaf door mensen bedachte regels. Paulus zegt er genoeg over.

Date Gorter, da-ath.nl
REAGEER
J
Hello Rik,

kun je ook uitleggen, waarom je dit als TITEL boven het artikel gezet hebt!Hebben die twee elementen iets met elkaar te maken?

Suggereer je dat het een het gevolg van het ander is?

Bestaat er misschien een causaal verband?

of .....?
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher