René Cuperus

Nieuws

13 augustus 2018 door Rik Bokelman

Volkskrant-columnist windt zich op over "sloop van half-christelijk Nederland"

Volkskrant-columnist René Cuperus windt zich in de krant op over de kerksluitingen in Nederland. "Het gaat hier om duizenden kerkgebouwen, kloosters en kapellen."

Er zal de komende jaren letterlijk sprake zijn van ‘ontkerkelijking’. "Van de sloop van het christendom. Kerkgebouwen zullen massaal tegen de grond gaan of worden verbouwd tot nieuwe bestemmingen."

"De kerkelijke sloopkogel zal vertrouwd raken in het straatbeeld."

Experts verwachten dat de komende jaren meer dan 4200 kerkgebouwen de deuren zullen sluiten. Met name Rooms-Katholieke kerken. 

"Doet dat nog iets met ons, post-christenen die we zijn geworden? Laten we er nog een traan om wanneer een kerk wordt gesloopt of tot hotel wordt verbouwd?"

"Integendeel. Het meest recente bericht dat ik over de grootscheepse sluiting van kerkgebouwen aantrof, stond in De Financiële Telegraaf. Dat ging over de ‘lucratieve markt voor religieus vastgoed’. Hoe schrijnend wil je het hebben? Projectontwikkelaars staan in de rij om kerken om te bouwen tot boekhandel, cultureel centrum, hotel of appartementencomplex."

New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Er zijn heel geslaagde en stijlvolle voorbeelden van herbestemming van kerken, schrijft Cuperus. "Maar de commerciële druk om particuliere woningbouw of bedrijvigheid toe te laten in kerken neemt toe. Uw bubbelbad op het altaar? Uw bedrijfsreclame op de torenspits? Hoe voorkomen we de komende jaren ontheiligende wansmaak bij de bouwkundige sloop van half-christelijk Nederland?"

"Het valt te hopen dat de post-christelijke generatie bij het aanstaande proces van sloop en herbestemming van kerken respect zal weten op te brengen voor de emotionele en spirituele betekenis van kerkgebouwen voor gelovigen."

Reacties

J
Wat dacht je ervan om te beginnen met:

- God te accepteren als Schepper van hemel en aarde en alles wat daar op aanwezig is.

- Zijn Woord te accepteren als de enige waarheid en bron tot eeuwig leven in heerlijkheid.

- Zijn opdracht uit te voeren, om dit aan iedereen luidkeels te verkondigen en hen op te roepen om zich te bekeren van hun heilloze weg.Dan moesten er nog duizenden kerken extra gebouwd worden.Maar ach: Christus zegt zelf:

"Doch de Zoon des mensen, als Hij komt, zal Hij ook geloof vinden op de aarde?"

REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher